Linkovi

Izrael: Masovna potera za ljudima nakon bega iz zatvora


Pripadnici izraelskih bezbednosnih snaga zaustavljaju automobili u sklopu napora da uhvate šest Palestinaca koji su pobegli iz zatatvora Gilboa ranije ove nedelje, u blizini sela Mukeibila, u blizini ulaska u okupiranu Zapadnu obalu, 9. septembra 2021.
Pripadnici izraelskih bezbednosnih snaga zaustavljaju automobili u sklopu napora da uhvate šest Palestinaca koji su pobegli iz zatatvora Gilboa ranije ove nedelje, u blizini sela Mukeibila, u blizini ulaska u okupiranu Zapadnu obalu, 9. septembra 2021.

Masovna potera za ljudima u toku je nakon što je ranije ove sedmice šest Palestinaca osuđenih za terorizam pobeglo iz zatvora na severu Izraela.

Bekstvo iz zatvora postaje prvi ozbiljan bezbednosni izazov za novu vladu premijera Naftalija Beneta i jedno je od od najvećih bekstava iz zatvora u istoriji Izraela.

Šest muškaraca pobeglo je u rano u ponedeljak iz zatvora Gilboa, iskoristivši strukturnu grešku u objektu na severu Izraela, samo nekoliko kilometara od Zapadne obale.

Uspeli su da odviju metalnu ploču ispod toaleta u svojoj ćeliji i pobegnu kroz kanalizaciju. Zvaničnici su rekli da su odbegli očigledno dobili pomoć spolja i da je čekala garderoba za presvlačenje i automobil.

Pet od šest begunaca su pripadnici Islamskog džihada, jedne od najradikalnijih grupa na Zapadnoj obali, a nekoliko njih služilo je doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva Izraelaca. Šesti je identifikovan kao Zakaria Zubeideh i bio je viši član brigade mučenika Al Aksa grupe koju Sjedinjene Države i druge vlade smatraju terorističkom organizacijom.

Izraelske trupe poslale su hiljade vojnika i policajaca u to područje u potrazi za muškarcima i produžile su policijski čas koji je uveden za jevrejsku Novu godinu Roš Hašanu. Takođe su na nekoliko dana zabranili porodične posete zatvorenicima.

Izraelski zvaničnici veruju da su muškarci ili još uvek u Izraelu, ili da su na Zapadnoj obali. Izrael je premestio sve zatvorenike Islamskog džihada iz objekta Gilboa u druge ustanove, što je izazvalo nerede u nekoliko zatvora. Bilo je i demonstracija protiv Izraela na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, koje su uključivale nasilne sukobe za koje su svedoci rekli da su se širili u četvrtak.

Izraelski zvaničnici zabrinuti su da bi ti ljudi mogli da izvrše teroristički napad ili otmicu. Palestinski zvaničnici upozorili su na rasprostranjene nemire ako izraelske snage ubiju te ljude.

Izraelske vlasti su takođe rekle da očekuju da će im palestinske snage bezbednosti pomoći ako su osuđenici pobegli na Zapadnu obalu. Ali palestinski guverner Jenina, Akram Radžub, rekao je da to nije verovatno.

Rekao je da zatvorenici zauzimaju posebno mesto u srcu palestinske javnosti i da ne misli da će javnost hteti da ih preda Izraelu, te da neće pomoći palestinskim vlastima u tome.

Izraelski zvaničnici kažu da rade na pronalasku osuđenika i njihovom hvatanju.

XS
SM
MD
LG