Linkovi

Izrael: Treća doza vakcine za starije od 60 godina


ARHIVA - Vakcinacija u Tel Avivu u Izraelu, (Foto: AP/Oded Balilty)
ARHIVA - Vakcinacija u Tel Avivu u Izraelu, (Foto: AP/Oded Balilty)

Izrael će početi da nudi treću dozu Fajzer/Bajontek vakcine protiv Kovida 19 starijima od 60 godina, što je prvi takav potez u svetu preduzet u okviru napora da se uspori širenje delta soja koronavirusa.

Premijer Naftali Benet, koji je najavio novu kampanju, rekao je da će dodatnu dozu u petak prvi primiti predsednik Isak Hercog dok će široj javnosti biti dostupna od nedelje.

"Večeras objavljujem početak kampanje za primanje dodatne, treće doze vakcine. Realnost dokazuje da su vakcine bezbedne. Takođe dokazuje da vakcine štite od teških oboljenja i smrti. I poput vakcina protiv gripa, koje moraju da se ponovo primaju s vremena na vreme, to je i ovde slučaj", rekao je Benet u obraćanju naciji.

Benet je rekao da će posle konferencije za novinare prvo nazvati majku da je ohrabri da primi dodatnu dozu vakcine.

Treće doze vakcine protiv koronavirusa još nisu odobrene u SAD i EU. Takođe još nije dokazano da li pomažu i ako je to slučaj, kome su potrebne i kada. Prvo veliko istraživanje te strategije počinje u Norveškoj i obuhvatiće hiljade pacijenata.

Dodatne, takozvane "buster" doze su prethodno nuđene u nekim zemljama, u kojima su se koristile kineske i ruske vakcine.

Izrael je ranije ove godine sproveo jednu od najagresivnijih i najuspešnijih kampanja za vakcinaciju. Više od 57 odsto od 9,3 miliona stavovnika primilo je dve doze Fajzer/Bajontek vakcine, a više od 80 procenata stanovnika starijih od 40 godina je vakcinisano.

Program vakcinacije omogućio je Izraelu da otvori ekonomiju pre drugih zemalja. Međutim, ima nagoveštaja da efikasnost vakcine slabi tokom vremena i u zemlji je zabeležen nagli rast slučajeva delta soja koronavirusa, čak i među vakcinisanima.

Treću dozu vakcine mogu da prime stariji od 60 godina koji su vakcinisani pre više od pet meseci.

XS
SM
MD
LG