Linkovi

Opozicija u Izraelu objavila dogovor o formiranju vlade i smeni Netanjahua


Jair Lapid je obavestio izraelskog predsednika da je postignut dogovor o formiranju vlade
Jair Lapid je obavestio izraelskog predsednika da je postignut dogovor o formiranju vlade

Lideri nekoliko različitih opozicionih stranaka u Izraelu objavili su dogovor o formiranju nove vlade, što bi označilo i kraj vladavine dosadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua.

Političar centra Jair Lapid je u sredu kasno uveče poslao mejl predsedniku Ruvenu Rivlinu i napisao da "ima čast da ga informiše da je postignut dogovor o formiranju vlade".

Prema dogovoru, nacionalista, bivši ministar odbrane i milioner Naftali Benet bi bio premijer, a tu dužnost bi predao Lapidu za dve godine. U koaliciji je i Ujedinjena arapska lista, prva u istoriji Izraela koja bi predstavljala arapsku manjinu u vladi, kao i leve i desne partije.

Stranke imaju malo toga zajedničkog osim želje da smene Netanjahua posle 12 godina.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je na Tviteru napisao da svi poslanici u Knesetu treba da se usprotive formiranju "opasne levo-desne vlade".

Nova većina u parlamentu je tesna i trebalo bi da stupi na dužnost u roku od 10 ili 12 dana, što ostavlja prostora za Netanjahua da pregovara sa poslanicima i odgovori ih formiranja koalicije.

Dogovor o formiranju vlade bi mogao biti epilog izbora od 23. marta kada ni Netanjahu ni opozicija nisu osvojili dovoljno glasova da formiraju većinu. To su bili četvrti izbori u Izraelu u roku od dve godine.

XS
SM
MD
LG