Linkovi

Izlazne ankete: Netanjahu na putu do pobjede


Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjaju i njegova supruga Sara glasaju na biralištu u Jerusalimu (Foto: AP/Maya Alleruzzo)
Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjaju i njegova supruga Sara glasaju na biralištu u Jerusalimu (Foto: AP/Maya Alleruzzo)

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu je prema izlaznim anketama u dobroj poziciji da se vrati na vlast posle izbora na kojima je desničarski blok na putu da osvoji tijesnu većinu, zahvaljujući dobrom rezultatu Netanjahuovih ultradesničarskih saveznika, prenosi agencija Rojters.

Izraelski premijer sa najdužim mandatom, kojem se sudi po optužbama za korupciju koje odbacuje, na putu je da osvoji 61 ili 62 mesta od 120 u Knesetu, pokazuju izlazne ankete izraelske televizije.

Rane izlazne ankete mogle bi da budu različite od konačnog rezultat izbora, koji bi trebalo da bude saopšten kasnije ove nedelje. Međutim, ishod glasanja ukazuje na dobar rezultat desnice, koja je blizu većine.

"Naravno da sam srećan. Nadam se da će nastaviti da raste. Jačaćemo jevrejski identitet, red i zakone", rekao je poslanik Likuda Dudi Amsalem.

Uprkos tome što su ovo bili peti izbori u Izraelu za manje od četiri godine, odziv birača bio je na najvišem nivou od 1999.

Kampanju je potresao uspon ultradesničara Itamar Ben-Gvira i njegove ultranacionalističke Verske cionističke liste, koja je na putu da postane treća po veličini stranka u parlamentu.

Netanjahu je računao na podršku Ben-Gvira i još jednog ultradesničarskog lidera Bezalela Smotriča, koji je ublažio neke svoje ekstremne stavove, ali i dalje traži da se iz zemlje izbace svi za koje se smatra da nisu lojalni Izraelu.

Mogućnost da u vladi bude Ben-Gvir, bivši član grupe koja se nalazi na izraelskom i američkom spisku mogućih terorista, mogla bi da alarmira izraelske saveznike, među kojima su i Sjedinjene Države.

Predizborna kampanja vodila se u svijetlu rasta nasilja na okupiranoj Zapadnoj Obali, gdje su bile gotovo svakodnevne racije i sukobi.

Blok centrističkog premijera Jara Lapida trebalo bi, prema anketama, da osvoji 54 ili 55 mjesta u parlamentu.

XS
SM
MD
LG