Linkovi

Kavano na prvim raspravama kao sudija Vrhovnog suda SAD


Novinari i reporteri tokom prvog dana sudije Breta Kavanoa u Vrhovnom sudu, ispred zdanja Vrhovnog suda u Vašingtonu, 9. oktobra 2018.

Najnoviji član američkog Vrhovnog suda, Bret Kavano, zauzeo je svoje mesto u utorak i saslušao prve argumente pred sudom, tek nekoliko dana nakon što je tesno pobedio u glasanju potvrđivanja za popunjavanje upražnjenog mesta u najvišoj sudskoj instanci u zemlji.

Saradnik Vrhovnog suda SAD, Bret Kavano, javno polaže zakletvu pred penzionisanim sudijom Antonijem Kenedijem i predsednikom SAD Donaldom Trampom, dok njegova supruga Ešli i ćerke Lajza i Margaret posmatraju u Istočnoj sobi Bele kuće.
Saradnik Vrhovnog suda SAD, Bret Kavano, javno polaže zakletvu pred penzionisanim sudijom Antonijem Kenedijem i predsednikom SAD Donaldom Trampom, dok njegova supruga Ešli i ćerke Lajza i Margaret posmatraju u Istočnoj sobi Bele kuće.

Nekolicina demonstranata okupila se da bi protestovala protiv nominacije Kavanoa, koga je izabrao predsednik Donald Tramp, za doživotnu funkciju. Uzvikivali su "Ovo nije gotovo, još uvek smo ovde!".

Tramp je u komentaru na Tviteru ustvrdio, bez dokaza, da su demonstranti protiv Kavanoa unajmljeni da protestuju. Rekao je da su "plaćeni demonstranti u DC-u sada spremni da zaista protestuju jer nisu dobili svoje platne čekove - drugim rečima, nisu plaćeni! Vrištači u Kongresu i napolju, bilo je previše očigledno - manje su profesionalni od onoga što su očekivali oni koji plaćaju (ili ne plaćaju) račune!"

Kavanov prvi slučaj pred Vrhovnim sudom uključivao je dokaze na osnovu saveznog krivičnog zakona i usledio je nekoliko sati nakon što je Tramp upriličio ceremoniju svečanog polaganja zakletve za Kavanoa u Beloj kući. Sudija se već bio svečano zakleo u subotu, nakon što je Senat glasao 50 prema 48 za potvrđivanje njegovog postavljenja.

Postavljenje Kavanoa talasalo je Vašington nedeljama, nakon što ga je univerzitetska profesorka Kristina Blesi Ford optužila za seksualni napad na nju pre više od tri decenije, kada su oboje bili tinejdžeri koji stasavaju u predgrađu Vašingtona. Fordova je rekla zakonodavcima da je "sto odsto sigurna" da je Kavano napao, ali Kavano je žestoko negirao da je napao nju, ili bilo koju drugu ženu.

U ceremoniji u ponedeljak uveče, Tramp je izjavio: "U ime naše nacije, želim da se izvinim Bretu i celoj porodici Kavano zbog užasnog bola i patnje koje su bili prisiljeni da izdrže. Vama, gospodine, pod istorijskim ispitivanjem, dokazana je nevinost".

Kavano je rekao: "Svaki Amerikanac može biti siguran da ću biti nezavisan i nepristrasan sudija".

Predsednik Donald Tramp, desno, stoji pored sudije Vrhovnog suda Breta KAvanoa, levo, pre svečanog polaganja zakletve u Beloj kući u Vašingtonu, 8. oktobra 2018.
Predsednik Donald Tramp, desno, stoji pored sudije Vrhovnog suda Breta KAvanoa, levo, pre svečanog polaganja zakletve u Beloj kući u Vašingtonu, 8. oktobra 2018.

Uz Trampa, osam drugih sudija i republikanski članovi Senata, ključni za proces potvrde, posmatralo je zakletvu Kavanoa, koju je predvodio penzionisani sudija Entoni Kenedi.

"Proces potvrde pred Senatom bio je žestok i emocionalan. To je sada gotovo", rekao je Kavano. Dodao je da Vrhovni sud "nije ni dvopartijska, ni politička institucija" obećavajući da će "uvek biti timski igrač u devetorci".

Nekolko sati pre ceremonije u Beloj kući, Tramp je optužio opozcione demokrate da kuju zaveru za smenu Kavanoa sa pozicije.

Kavano je "uhvaćen u prevari koju su pripremile demokrate", rekao je Tramp novinarima, bez elaboracije. "I sada žele da ga smene".

Govoreći pre ukrcavanja u predsednički helikopter "Marin 1" na južnom krilu Bele kuće, Tramp je predvideo da bi napad na Kavanoa mogao da košta opozicionu partiju na izborima za Kongres narednog meseca.

Predsednik i njegovi republikanci nadaju se da će potvrda 53-ogodišnjeg konzervativnog sudije ojačati njihove pristalice pred glasanje na sredini predsedničkog mandata, na kojima se odlučuje o političkoj kontroli Kongresa.

"Američka javnost videla je ovu šaradu i bila je osramoćena. I mislim da će zaista pokazati kolko - 6. novembra", rekao je Tramp.


Kavano je zamenio Kenedija, konzervativnog sudiju koji je često predstavljao ključni, odlučujući glas po ideološki osetljivim temama, poput prava na abortus i prava homoseksualaca ili primenjivanja afirmativne akcije ("pozitivne diskriminacije") u korist rasnih manjina prilikom prijema na koledž.

Nezavisni analitičari pravosuđa, međutim, predviđaju da će Kavano pribegavati verovatno konzervativnijim tumačenjima zakona, što će pomeriti jezičak na ideološkoj vagi suda na 5:4, u korist onih koji naginju udesno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG