Linkovi

Glasovi žena ključni za pobedu na izborima za Kongres


Publika na panelu Ženskog nacionalnog demokratskog kluba u Vašingtonu.

Za manje od mesec dana, Amerikanci izlaze na birališta na novembarskim, kongresnim izborima za svih 435 mesta u Predstavničkom domu i jednu trećinu članova Senata. Ankete pokazuju da bi opozicione demokrate mogle da osvoje većinu u Predstavničkom domu, što bi otežalo predsedniku Trampu i njegovoj Republikanskoj stranci da sprovode svoje konzervativne ciljeve u zakonodavstvu. Bitka za većinu u Predstavničkom domu će zavisiti od toga ko pobedjuje u brojnim još neopredeljenim izbornim okruzima širom zemlje, gde ankete ukazuju da pobeda možda zavisi od žena birača - posebno bolje obrazovanih.

Žene... Belkinje i obrazovane. Stručnjaci kažu da je u njihovim rukama možda ključ za pobedu na kongresnim izborima.

Lin Fedeli je nastavnica u srednjoj školi u Nju Džersiju koja je završila postdiplomske studije. Glasala je za kandidata treće stranke na predsedničkim izborima, ali će glasati za demokrate u novembru.

“Verujem da vlada može da učini mnogo da pomogne kod stambenih pitanja, obrazovanja, zaštite životne sredine i da bi trebalo da radi daleko više.”

S druge strane, penzionerka Kris Eliot kaže da će ostati republikanka na novembarskim izborima zbog imigrantskog pitanja – mada sada žali što je glasala za Trampa 2016.

“Ja sam imigrant. Morala sam da dodjem ovde legalno i morala da platim da dobijem svoja dokumenta. Nisam za ilegalnu imigraciju.”

​Za vlasnike malih biznisa poput Kejt Smit - koja obično glasa kao nezavisni birač – najvažnija je ekonomija.

“Usredsredila bih se na finansijska pitanja, fiskalnu odgovornost, ograničenja nekih vladinih programa, regulativu..."

Istraživanje centra Pju zasnovano na podacima počevši od 1992. godine, pokazuje da žene više naginju ka Demokratskoj stranci nego muškarci. Na poslednjim predsedničkim izborima, 54 odsto žena je glasalo za demokratu Hilari Klinton. Medjutim, neznatna većina belih žena - 52 odsto - je glasalo za republikanca Donalda Trampa.

Analitičari navode da je strategija Demokratske stranke da privuče te žene birače nominacijom kandidata koji nemaju političko iskustvo.

“Sada vidite ljude sa jedinstvenim umećima - poslovne ljude, lekare i naučnike, koji bi mogli da privuku biračko telo drugačije nego što je slučaj sa kandidatima za koje, prema stereotipima, glasaju liberalne žene", kaže profesorka univerziteta Montkler, Bridžid Kalahan Harison.

Bivši potpredsednik Džo Bajden u kampanji za Majki Šeril, demokratu iz Nju Džersija.
Bivši potpredsednik Džo Bajden u kampanji za Majki Šeril, demokratu iz Nju Džersija.

Takav kandidat je demokrata Majki Šeril. Ona je svojevremeno bila pilot u mornarici i kandiduje se u državi Nju Džersi, u izbornom okrugu koji nije izabrao demokratu u poslednjih 36 godina. Da pomogne svoju kandidaturu ona je dovela čoveka kojeg svi vole - bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

“Ona razume značenje reči dužnost", poručio je Bajden na njenom izbornom skupu.

“S obzirom na to ko dolazi na naše skupove i organizuje prikupljanje sredstava, ženski glasovi su svakako ključni”, konstatuje sama Majki Šeril.

Član skupštine Nju Džersija, Džej Veber je naišao na ozbiljnu rivalku u okrugu koji tradicionalno glasa za republikance.
Član skupštine Nju Džersija, Džej Veber je naišao na ozbiljnu rivalku u okrugu koji tradicionalno glasa za republikance.

Njen rival je republikanac Džej Veber. On vodi kampanju ističući svoje iskustvo na položaju člana državne skupštine. Njegove reklame očigledno su usmerene ka ženama jer se u spotu vide njegova žena i sedmoro dece. Takođe je organizovao grupu koja se zove "Žene za Vebera."

“Čini mi se da je ono što žene žele, u velikoj meri isto što i muškarci, a to je uspešna ekonomija.”

Bruto društveni proizvod u zemlji je rastao u proseku za gotovo 3 odsto u svakom tromesečju od kako je predsednik Tramp stupio na položaj. Medjutim, pitanje je da li će snažna ekonomija biti dovoljna da ovaj izborni okrug ostane u rukama republikanaca. Vodeće ankete ukazuju da su Veber i Šeril u tesnoj trci.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG