Linkovi

Majkl Blumberg ponovo u Demokratskoj partiji


Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (arhivski snimak)
Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (arhivski snimak)

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg ponovo se učlanio u Demokratsku stranku, što je signal da možda namerava da se kandiduje za demokratskog predsedničkog kandidata 2020.

Blumberg, inače milijarder i medijski magnat je najveći finansijski donator Demokratske stranke uoči važnih novembarskih kongresnih izbora 2018. pošto je dao gotovo 100 miliona dolara za demokratske kandidate i ciljeve.

76-godišnji Blumberg, vlasnik istoimene medijske kompanije saopštio je svoju odluiku na instagramu,indirektno kritikujući predsednika Donalda Trampa i njegove republikanske saveznike, koji, kako je sugerisao, predstavljaju pretnju demokratskim institucijama.

“U ključnim momentima u američkoj istoriji jedna od dve stranke je služila kao bedem protiv onih koji su pretili našem ustavu,” napisao je Blumberg. “Pre dve godine na konvenciji Demokratske partije ja sam upozorio na ove pretnje. Danas sam se ponovo registrovao kao demokrata, što sam bio tokom većeg dela života. Potrebne su nam demokrate da bismo obezbedili kontrolu i ravnotežu unutar sistema vlade, koji su neophodni našoj zemlji.”

Blumberg je godinama bio demokrata do 2001, kada je promenio stranku da bi postao republikanski kandidat za gradonačelnika Njujorka. Pobedio je u toj trci i bio popularni gradonačelnik najvećeg američkog grada sve do 2014.

Još kao gradonačelnik, Blumberg je pominjan kao mogući predsednički kandidat 2004 i 2008. godine. 2016. je "flertovao" sa idejom da se takmiči za predsednika kao nezavisni kandidat ali je zaključio da je nezavisnom kandidatu "veoma teško da bude izabran u ovom sistemu", kaže Martin Frost, bivši član Predstavničkog doma iz Teksasa i šef Demokratskog komiteta za kampanje za Kongres (DCCC).

"Ako se bude kandidovao kao demokrata, bio bi izuzetan kandidat", izjavio je Frost za Glas Amerike. "To ne znači da bi automatski dobio nominaciju ali ako bi osvojio stranačku nominaciju, bio bi snažan kandidat na opštim izborima", smatra Frost.

Drugi verovatni demokratski kandidati za 2020. su bivši američki potpredsednik Džo Bajden, progresivna senatorka Elizabet Voren iz Masačusetsa, senator Kori Buker iz Nju Džersija, senatorka Kamala Haris iz Kalifornije i demokratski socijalista, senator Berni Sanders iz Vermonta, koji se takmičio za demokratsku nominaciju 2016, kada ga je pobedila Hilari Klinton.

Blumberg ima umerene stavove prema društvenim pitanjima i podržava prava na abortus, homoseksualne brakove i čvršće zakone o kontroli oružja. Njegova neprofitna organizacija za akciju u bezbednosti oružja potrošila je milione dolara u ovom izbornom ciklusu podržavajući demokratske kandidate i suprotstavljajući se republikancima koji brane prava vlasnika oružja.

XS
SM
MD
LG