Linkovi

Bret Kavano novi sudija Vrhovnog suda SAD


Sudija Bret Kavano pred svedočenje u Senatu (arhivska fotografija)

Bret Kavano položio je zakletvu kao novi sudija Vrhovnog suda SAD, istog dana kada je Senat tesnom većinom od 50 glasova za odobrio njegovu nominaciju za tu poziciju.

Sudija Bret Kavano na putu od svoje kuće do Vrhovnog suda gde je položio zakletvu
Sudija Bret Kavano na putu od svoje kuće do Vrhovnog suda gde je položio zakletvu

​Senatori su glasali posle 30 sati rasprave o nominaciji sudije Breta Kavanoa i izglasali je sa 50 glasova za i 48 protiv.

Glasanje u Senatu o nominaciji sudije Kavanoa
Glasanje u Senatu o nominaciji sudije Kavanoa

Predsednik Donald Tramp je na Tviteru čestitao senatorima na potvrđivaju nominacije Breta Kavanoa i najavio da će kasnije u toku dana potpisati njegovo imenovanje, posle čega će Kavano i zvanično položiti zakletvu.

"Veoma uzbudljivo!", napisao je Tramp.

Bret Kavano će u Vrhovni sud SAD biti imenovan doživotno. Analitičari kažu da će Kavano doprineti konzervativcima u sudu koji će zajedno sa njim imati većinu od pet sudija, od devet koliko ih ima u sudu. Budući da ima 53 godine, Kavano bi mogao decenijama da bude u Vrhovnom sudu.

Dok su senatori glasali, na Kapitol Hilu, ispred zgrade Kongresa i Vrhovnog suda okupili su se demonstranti koji su glasno negodovali kada je Kavano potvrđen.

Protest ispred zgrade Kongresa
Protest ispred zgrade Kongresa

Protest ispred Vrhovnog suda
Protest ispred Vrhovnog suda

Potvrđivanje sudije Kavanoa u Senatu bilo je očekivano s obzirom na to da su se neki senatori, koji su bili neodlučni, u petak izjasnili da će glasati za imenovanje Breta Kavanoa.

Dvoje ključnih senatora, republikanka Suzan Kolins iz Mejna i demokrata Džo Menčin iz Zapadne Virdžinije saopštili su da će podržati nominaciju Kavanoa.

Kolins je u dugačkom govoru u Senatu rekla da "optužbe o seksualnom napadu Kavanoa nisu potkrepljene dokazima."​

Senatorka Suzan Kolins
Senatorka Suzan Kolins

Džo Menčin je na Tviteru objavio da će glasati za na osnovu informacija koje je dobio, a koje su se nalazile u izveštaju FBI-a.​

Senator Džo Menčin
Senator Džo Menčin

Njihovi glasovi su obezbedili republikancima većinu od 51 glasa, koliko je potrebno za potvrdu nominacije sudije Vrhovnog suda. Protiv će glasati 49 senatora, među kojima je 48 demokrata i jedna republikanka - Lisa Murkovski sa Aljaske.

Predsednik Donald Tramp bio je zadovoljan zbog ovakvog ishoda, što je iskazao i na Tviteru.

Kontroverznog sudiju Breta Kavanoa je nekoliko žena optužilo za seksualne napade ili uznemiravanje, a u javnosti se pominjalo i njegovo preterivanje u piću za vreme studija.

Prošle nedelje, pred Odborom za pravosuđe u Senatu svedočila je Kristin Blazi Ford, koja je kandidata za Vrhovni sud Breta Kavanoa optužila za seksualni napad u vreme dok su bili srednjoškolci 1982. Ona je rekla da je "100% sigurna da je on bio napadač" i demantovala da je priču iznela u javnost iz političkih motiva, već je istakla da "oseća građansku dužnost da ispriča šta se dogodilo".

Bret Kavano i Kristin Blazi Ford
Bret Kavano i Kristin Blazi Ford

​Sudija Bret Kavano je sve navode negirao i rekao da je posredi politička kampanja demokrata.

Posle svedočenja Blazi Ford i Kavanoa pred Odborom za pravosuđe u Senatu, usledila je istraga FBI-a o tome šta se dogodilo, koja je trajala samo nekoliko dana.

FBI je pričao sa svedocima navodnog napada iz 1982. - prijatelijma Kristin Blazi Ford i Breta Kavanoa iz tog perioda i sačinio izveštaj koji je dostavljen svim senatorima.

Sadržaj izveštaja je poverljiv i senatori nisu smeli da govore o njemu, ali su nakon čitanja u četvrtak republikanci rekli da nema novih dokaza koji bi potvrdili navode Kristin Blazi Ford o Bretu Kavanou, dok su demokrate tvrdile da je Bela kuća ograničvala domet istrage.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG