Linkovi

Naučnici napravili najtamniji materijal


Crna rupa
Crna rupa

Materijal venatblek je taman gotovo kao crna rupa.

Od svih tamnih materija u univerzumu, ozloglašene crne rupe su toliko crne da ni najmanja količina svetlosti ne može da se odbije od njih. Međutim, naučnici su nedavno uspeli da naprave materijal gotovo isto toliko taman, koji ima ogroman potencijal za korišćenje.

Jedan od razloga zbog kojih su astronomski teleskopi postavljeni visoko u planinama i daleko od većih naseljenih oblasti jeste problem sa svetlošću. Slike galaksija udaljenih milionima svetlosnih godina su toliko blede da čak i refleksija o crnu unutrašnjost optičkog teleskopa može dodatno da umanji njihov kvalitet.

"Ukoliko se pojavi zalutalo svetlo, odnosno ono koje ne dolazi od objekta koji posmatrate, ono počne da se odbija o unutrašnjost teleskopa, što onda poveća odnos signal/šum i ne dobijete jasnu sliku”, kaže Ben Džensen, direktor tehnološkog sektora u britanskoj firmi “Surrey Nanosystems”.

Predstavnici te firme tvrde da materijal nazvan ventablek može da absorbuje 99,96 odsto elektromagnetne radijacije, uključujući i svo vidljivo svetlo.

Ventablek je napravljen od nano-cevčica, ekstremno malih struktura savršeno poređanih atoma čistog ugljenika, a često ga zovu materijalom 21. veka.

Svetlo koje dopre do ventableka se jednostavno izgubi u lavirintu majušnih, vertikalno poređanih vlakna nan-ocevčica tako da postane nevidljivo. Ono što se vidi je samo prostor oko svetla.

"Ako posmatrate to kao polje trave koje je izuzetno dugačko, ono što se dešava jeste da svetlosne čestica, u potrazi za boljom reči, ulaze i skakuću po tom polju te ih materijal absorbuje i vrlo mali broj će ponovo da izađe odatle", objašnjava Džensen.

Inženjeri su uspeli da spoje novi materijal u matriks, poput aluminijumske folije, drugim rečima moći će da se koristi za postavljanje unutrašnjih zidova optičkih i drugih instrumenata, koji se nalaze na naučnim i satelitima za istraživanje.

Ventablek bi takođe mogao da bude koristan u stelt tehnologiji, tako što bi vojne letelice – poput ovih prikazanih na britanskom sajmu aeronautike u Farnboru – napravio još manje vidljivim za elekotramgnetne talase radara.

XS
SM
MD
LG