Linkovi

"Medjuzvezdani" - uzbudljivo filmsko putovanje


Filmska kritičarka Glasa Amerike Penelopi Pulu razgovarala je sa rediteljem i zvezdama filma Interstellar.

U američkim i svetskim bioskopima od ove nedelje se prikazuje novi film Kristofera Nolana, u kome britanski reditelj, čiji su filmovi u poslednjih 15 godina ostvarili profit od tri i po milijarde dolara na blagajnama širom sveta, vodi publiku izvan granica naše galaksije. Filozofsku naučno-fantastičnu drama „Interstellar“ (Medjuzvezdani) odlikuje izuzetna glumačka ekipa, kamera koja ostavlja bez daha, izuzetno precizna montaža i fantastična muzika, što u ambijentu sa džinovskim IMAX ekranom garantuje neograničene mogućnosti istraživanja svemira.

Obeshrabreni Kuper, bivši pilot, koji je postao farmer, smatra da ljudski duh izumire na planeti koja i sama ide istim putem. U vremenu, koje bi trebalo da predstavlja blisku budućnost, klimatske promene prouzrokovale su poljoprivrednu krizu, koja je dovela do rasprostranjene gladi.

Porfesor Brend, Kuperov stari mentor, regrutuje ga za tajnu misiju istraživanja svemira, čiji je cilj pronalaženje planeta izvan naše galaksije, koje je moguće naseliti.

Pred Kuperom je teška odluka. Previše voli svoju decu da bi otišao, ali ih previše voli i da bi ostao, i tako ih prepustio sudbini.

Reditelj, scenarista i producent filma Kristofer Nolan u ovoj priči šalje astronaute u nepoznato. U poređenju sa ogromnim prostranstvom svemira, oni izgledaju toliko beznačajno, ali njihova želja da spasu čovečanstvo pomaže im da prevale nezamislive distance. Oni predstavljaju život, pionire neke nove ere. Nolan kaže da mu je najveća inspiracija bio jedan drugi pionir - Stenli Kjubrik i njegova Odiseja u svemiru 2001.

“Gledao sam je kada sam imao 7 godina.Otac me je odveo u bioskop, kada je ponovo prikazivana i to iskustvo ostalo mi je urezano u sećanje tokom čitave moje karijere. Ta mogućnost šta filmovi mogu da postanu, kako taj veliki ekran može da te odvede preko celog univerzuma. 'Interstellar' je definitivno moj pokušaj da današnjim klincima pruđim neki takav osećaj".

„Interstellar“ vodi publiku kroz takozvane crvotočine i crne rupe brzinom od kojih vam se zavrti u glavi.

Međutim, bez obzira koliko je ovaj svemirski film veliki, duboko počiva na intimnoj priči o ljubavi između oca i ćerke.

Dobitnik Oskara Metju Mekonahej nudi slojeviti prikaz Kupera, čoveka koji zna da možda nikada više neće videti svoju decu.

“Radi se o izazovu istraživanja, otkriću i hrabrosti. Film nas podseća da su naše mogućnosti nekad, mnoštvo puta u stvari, mnogo veće nego što i sami to mislimo. Imamo ogroman kapacitet kao vrsta i ovaj film nam upućuje taj izazov. Istovremeno, ima izuzetnu veru u nas”, kaže Mekonahej.

En Hetavej tumači Ameliju, ćerku profesora Brenda i jednog od astronauta na ovom putu bez povratka. Dobitnica Oskara kaže da je njena uloga bila vrlo zahtevna, kako emotivno tako i fizički.

“Ja sam muškobanjasta osoba, tako da ne volim da prizna da mi je nešto predstavljalo izazov, ali ovog puta je bio baš naporno. Odelo je bilo teško, a ja sam bila jedina ženska osoba... čak i momcima je bilo teško, a tek meni…"

Džesika Čestejn tumači Kuperovu ćerku Marf, ali kao odraslu osobu. Ona se, kao naučnica, bori protiv vremena da spase čovečanstvo.

“Za žene je vrlo neobično da igraju ovakakv lik. Ona je inteligentna, sposobna, aktivno učestvuje u svetu oko nas, ali je i emotivna. Žene nekad mogu da budu pametne i sposobne, ali im onda nije dozvoljeno da budu emotivne”.

Reditelj Kristofer Nolan poznat je po tome da ne ide „prečicama“. Zbog toga se sa zadovoljstvom pridružujemo njegovoj glumačkoj ekipi na ovom uzbudljivom, emotivnom i ni u kom slučaju predvidljivom putovanju. „Medjuzvezdani“ je film koji morate pogledati!

XS
SM
MD
LG