Linkovi

NASA traga za crnim rupama


Grafičko predstavljanje snopa iks zraka koje emituju crne rupe
Grafičko predstavljanje snopa iks zraka koje emituju crne rupe

Američka svemirska agencija NASA postavila je u orbitu svemirski teleskop za otkrivanje i proučavanje crnih rupa

Američka svemirska agencija NASA lansirala je novi svemirski teleskop za proučavanje crnih rupa – misterioznih nebeskih tela za koje se veruje da se nalaze u središtu svake galaksije, uključujući našu galaksiju Mlečni put.

Gravitacija crnih rupa je toliko snažna da čak ni svetlost ne može da joj pobegne. Dok u sebe usisavaju gas, prašinu, zvezde i planete crne rupe snažno zrače iks zrake. Novi teleskop NuSTAR biće lovac na crne rupe.

Pol Herc je direktor Nasinog odeljenja za astrofiziku.

„Zvezde, nebule i crne rupe emituju iks zrake, kao one u rendgen aparatima, koji ne mogu da se detektuju na zemlji. NuSTAR će usmeravati te iks zrake ka digitalnoj kameri i slati slike na zemlju radi analize“, kaže Herc.

Naučnici očekuju prve snimke već oko mesec dana po lansiranju. Podaci će biti dostupni naučnicima širom sveta. Fajona Harison predvodi tim istraživača u ovom projektu.

„NuSTAR će otvoriti potpuno novi prozor ka svemiru kao prvi teleskop za iks zrake visoke energije. Njegovi snimci biće deset puta oštriji i sto puta osetljiviji od bilo kog drugog teleskopa u tom regionu spektra“, kaže Fajona Harison.

Ova slika pokazuje iks zrake koje emituju stotine crnih rupa, što je za sada najbolje što može da se snimi postojećim teleskopima. Ova simulacija pokazuje šta NASA očekuje da će teleskop NuSTAR moći da snimi.

Nedelju dana po lansiranju NuSTAR će rasklopiti 10 metara dug nosač koji će obezbediti razdaljinu za pravilno fokusiranje iks zraka na osetljivi element u kameri.

Teleskop će moći da pronalazi crne rupe skrivene iza oblaka prašine i gasa. Takođe će moći da izmeri koliko brzo se one okreću što će pomoći naučnicima da saznaju kako se formiraju.

„Kao i u drugim našim misijama pronaći ćemo neočekivane stvari koje će nas voditi ka pitanjima i odgovorima koje nismo anticipirali“, kaže Pol Herc.

Naučnici NASE kažu da je jedan od zadataka NuSTARa da pomogne u izradi mape ugašenih zvezda i crnih rupa širom svemira.

NASA je potvrdila da je teleskop NuSTAR stigao do orbite gde će, kako se očekuje, najmanje dve godine tragati za crnim rupama.
XS
SM
MD
LG