Linkovi

Otkrivene do sada najveće crne rupe


Snimak supermasivne crne rupe u centru naše galaksije Mlečni put. Snimak napravljen sa svemirskim teleskopom Čandra, američke agencije NASA
Snimak supermasivne crne rupe u centru naše galaksije Mlečni put. Snimak napravljen sa svemirskim teleskopom Čandra, američke agencije NASA

Astronomi u američkim opservatorijama otkrili su dve najveće do sada crne rupe, što bi moglo da pruži nova saznanja o postanku svemira.

Naučnici Univerziteta države Kalifornije, u Berkliju, kažu da svaka od dve supermasivne crne rupe ima masu deset milijardi puta veću od našeg sunca i gravitaciono polje koje obuhvata prostor pet puta veći od našeg solarnog sistema. Prethodno, najveća otkrivena supermasivna crna rupa imala je masu 6,3 milijarde puta veću od sunca.

Većina astronoma se slaže da crna rupa postoji u centru gotovo svake galaksije, uključujući uspavanog džina u centru naše galaksije Mlečni put.

Naučnici u Berkliju kažu da se svaka od dve novootkrivene crne rupe nalazi u centru ogromne elipsoidne galaksije, na više od 300 miliona svetlosnih godina od zemlje. Veruje se da su takve supergalaksije formirane posle sudara dve ili više spiralnih galaksija, pre oko 10 milijardi godina.

U tom ranom periodu formiranja svemira blješteće galaksije poznate kao kvazari bile su monogo češće nego danas. Astronomi kažu da su dve supermasivne crne rupe možda mračni ostaci takvih kvazara.

XS
SM
MD
LG