Linkovi

Nova saznanja o "crnim rupama"


Crne rupe oduvek su bile izuzetno zanimljive za naučnike, koji i dalje otkrivaju nove informacije o tom svemirskom fenomenu gde je gravitacija toliko jaka da čak ni svetlost ne može da pobegne.

Crne rupe se formiraju kada super velike zvezde eksplodiraju u izvanredne, ali kratkotrajne supernove. Sva materija koja se rasprši usled te masivne eksplozije nestane u roku od nekoliko nedelja ili meseci, a gravitacija sve to uruši u veoma mali prostor. Neki novi podaci sa japanskog satelita sada pomažu pri dešifrovanju tajni ovih nevidljivih nebeskih tela.

Crne rupe su nevidljive za ljudsko oko. Ali teleskopi sa specijalnim instrumentima mogu da ih lociraju na osnovu toga kako utiču na obližnje zvezde.

Japanska svemirska agencija je u februaru lansirala satelit Astro-H u orbitu sa ciljem da ispituje ogromna svemirska tela u kosmosu, kao što su supermasivne crne rupe koje postoje u centru većine galaksija.

Na žalost, posle samo mesec dana u svemiru, satelit se raspao, ali pre toga, on je uspeo da sakupi važne podatke o sazvežđu Perseus, koje se sastoji od stotina galaksija na 240 miliona svetlosnih godina od Zemlje. Na tom satelitu bio je ugrađen specijalni rendgenski spektrometar, koji je detektovao da se supertopli gas u centru tog sazvežđa kreće mnogo sporije nego što se očekivalo.

“To nam pruža vrlo precizni proračun koliko supermasivna crna rupa upumpava energije u taj gas, što nam zatim pomaže da napravimo kompletniju sliku kako se galaksije razvijaju, kako zvezde i taj gas, koji će vremenom da se ohlade kao kiša i da naprave zvezde, kako se oni razvijaju tokom kosmičkog vremena”, kaže Brajan Meknamara, astrofizičar sa Univerziteta Voterlu u Kanadi.

Istraživači takođe budno prate vruću plazmu – tip materije – i gasove koji okružuju galaksije.

“To je gas koji se još nije ohladio kao kiša u našoj atmosferi, da bi napravio zvezde, planete, život npr. To će se potencijalno desiti u budućnosti, a mi pokušavamo da otkrijemo sudbinu ove galaksije i mnogih drugih”, dodaje Meknamara.

Supermasivne crne rupe mogu da utiču na to kako galaksije nastaju i razvijaju se.

“Energija koja se oslobađa iz ovih ogromnih crnih rupa je tesno povezana sa ovim atmosferama, što je materijal od kojih nastaju buduće zvezde”.

To znači da nevidljivi džin u njenoj srži utiče na to kako će ta galaksija da raste.

XS
SM
MD
LG