Linkovi

Vlada: Policajcima pola miliona eura za akciju na dan ustoličenja Joanikija


Ilustracija: Zastava Crne Gore (Foto: www.gov.me)
Ilustracija: Zastava Crne Gore (Foto: www.gov.me)

Vlada Crne Gore saopštila je da je iz budžetske rezerve izdvojila bruto 900 hiljada eura kao nagradu za policijske službenike koji su učestvovali u policijskoj akciji 5. septembra na Cetinju, kada je u sukobima policije sa protivnicima ustoličenja mitropolita SPC Joanikija povrijeđeno nekoliko desetina osoba.

Vlada je, nakon sjednice u četvrtak između ostalog saopštila da je usvojila Informaciju o obezbjeđivanju sredstava iz Tekuće budžetske rezerve za potrebe Uprave policije, radi isplate nagrada službenicima Uprave policije povodom uspješno realizovane aktivnosti vezane za održavanje vjerskog obreda ustoličenja Mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju.

"Tim povodom zaduženo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da iz Tekuće budžetske rezerve za ovu namjenu obezbijedi iznos do oko 500.000,00 eura neto, odnosno do oko 900.000,00 eura bruto", saopšteno je iz Vlade.

Takođe, u četvrtak je na Cetinju ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva održan protest zbog još nepotvrđenog hapšenja Nena Kaluđerovića, jednog od navodnih organizatora protesta tokom septembarskih događaja na Cetinju, tokom koga je nekoliko stotina građana nakratko blokiralo raskrsnicu na glavnom ulazu u grad.

Prema pisanju lokalnih medija, koje policija nije zvanično potvrdila, Kaluđerović je uhapšen u jednom od lokala u centru Cetinja, a novi protest povodom njegovog hapšenja najavljen je za sjutra u tom gradu, prenosi Antena M.

Isti portal javio je kasno večeras da je Kaluđerović, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu pušten da se brani sa slobode.

“Gospodo teroristi i gospođe teroristkinje, dosta je nepravde. Uhapšen je samo jedan od nas. Je li samo Neno terorista ili smo svi mi?”, upitao je jedan od okupljenih građana Predrag Vušurović i dodao da je “Crna Gora puna terorista, a ne samo Cetinje”.

Vušurović je rekao da, “ako na prvo hapšenje Crna Gora ćuti, kada sva Crna Gora bude vezana, nema toga ko će dići glas” i poručio da “na to nemamo pravo zbog našeg brata ni zbog nas ni zbog predaka i potomaka”.

Nekoliko desetina građana, među kojima i 20 policajaca, povrijeđeno je u nemirima koji su prethodili ustoličenju mitropolita SPC Joanikija 5. septembra na Cetinju, nakon što je policija probila jednu od barikada postavljenih od strane protivnika održavanja ceremonije u Cetinjskom manastiru.

XS
SM
MD
LG