Linkovi

Crna Gora: Vlada, sindikati i poslodavci usaglasili program ekonomskih reformi “Evropa sad”


Ministri Jakov Milatović i Milojko Spajić na konferenciji za novinare
Ministri Jakov Milatović i Milojko Spajić na konferenciji za novinare

Ministri finansija i ekonomskog razvoja Crne Gore Milojko Spajić i Jakov Milatović, saopštili su u ponedjeljak da je Vlada sa socijalnim partnerima usaglasila usvajanje plana ekonomskih reformi u okviru projekta nazvanog “Maršalov plan - Evropa sad”, koji podrazumijeva povećanje plata radnicima za 17 odsto i olakšice poslodavcima.

Ministar Jakov Milatović saopštio je da je Socijalni savjet, koga čine po osam predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca, izglasao preporuke koje podržavaju projekat "Evropa sad", i ocijenio da je to “pravi korak unaprijed”, te da “znači podrška od naših socijalnih partnera".

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić zahvalio je socijalnim partnerima na visokom nivou podrške, navodeći da je “Evropa sad” “samo jedan mali korak naprijed”.

“Namjera je da idemo dalje u reforme i reforme moraju imati balans između prava radnika i poslodavaca, koji moraju profitabilno da posluju. Ponosni smo na posao koji smo uradili”, rekao je Spajić navodeći da je ovo veliki dan za Crnu Goru”.

On je najavio da će “plate radnici vrlo brzo osjetiti, čak početkom sljedeće godine” te da će “poslodavci osjetiti olakšanje i smanjenje biznis barijera", i poručio da je to “jasna poruka mladima da ostanu u Crnoj Gori”.

Odgovarajući na pitanje na koji način planiraju povećanje zarada u zdravstvu, Spajić je rekao da će akcize na nezdrave proizvode biti stimulativne za rast ekonomije i za smanjenje sive ekonomije.

"Efekat na budžet je, po našem mišljenju, potpuno održiv i nismo zabrinuti", kaže ministar Spajić.

Spajić je, odgovarajući na pitanje kako su reagovali poslodavci na povećanje minimalca i hoće li moći to da ispoštuju, rekao da je “minimalna zarada od 450 eura opterećenje kao prethodne 320 eura”.

“Mi smo u direktnim razgovorima ukapirali da je najveći problem poslodavaca odlazak radne snage van Crne Gore. Mi želimo da mlade vežemo za Crnu Goru", istakao je Spajić.

Spajić je rekao da će se ići na promjenu akcizne politike, ali da prije bilo kakve promjene treba da se zna koliki je promet goriva u Crnoj Gori.

"Pokušaćemo da nađemo svaki mogući način da nađemo održivi način smanjenja opterećenja građana. Cijena energenata je skočila u mnogim dijelovima svijeta, molimo sve da uzmu cjelokupnu sliku u obzir. Mi smo preuzeli obavezu pripremanja zakona što se tiče markiranja goriva, ministarstvo kapitalnih investicija je preuzelo to. Ići ćemo u promjenu akcizne politike", pojašnjava Spajić.

Šta kažu sindikati i poslodavci?

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđan Keković saopštio je da su u toj organizaciji “mogli da čuju da je većina njihovih prijedloga koje su godinama unazad predlagali inkorporirani u program”.

"Mislimo da je program održiv. Vjerujemo u program. Unija slobodnih sindikata će dati snažnu podršku. Boljitak očekujemo već u februaru", kaže Keković.

Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović upozorio je da postoji “zona ranjivog biznisa”, koja se odnosi na mala preduzeća.

"To je nešto što će Vlada morati da prihvati kao obavezu, ukoliko se desi da se gube radna mjesta”, rekao je Mitrović navodeći da očekuje da će se “na ranjivoj grupi raditi sa većom stepenom senzibiliteta".

Ministar Spajić je krajem septembra najavio da će od 1. januara, pored ostalog, biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osigiranje, a prosječna plata porasti na 700 eura, koliko će iznositi i neoporezivi dio zarade.

XS
SM
MD
LG