Linkovi

Rezolucija o ruskoj agresiji na Ukrajinu u Skupštini Crne Gore, potpisalo je 44 poslanika


Raško Konjević (u sredini), predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore (Foto: VOA/Jovo Radulović)
Raško Konjević (u sredini), predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore (Foto: VOA/Jovo Radulović)

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je u ponedjeljak da su 44 poslanika Skupštine Crne Gore podržali predlog rezolucije SDP-a povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. On vjeruje da će crnogorski parlament postati “vjerovatno prvi koji će osuditi rusku agresiju”.

Rezoluciju povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, koju je inicirao opozicioni SDP, podržalo je 40 poslanika opozicije i četiri iz koalicije Crno na bijelo, saopštio je Konjević.

“Smatramo da je važno što smo u Skupštini svojim potpisom okupili vrednosnu većinu koja osuđuje agresiju na Ukrajinu i ujedno izražavamo pijetet prema svim žrtvama i humanitarnoj nevoji sa kojom se suočava narod Ukrajine. Zadovoljstvo je, takođe, što će, vjerujem, crnogorski parlament biti prvi u našoj regiji koji će jasno osuditi rusku agresiju na Ukrajinu i što ćemo kao parlament, kao 44 poslanika , a nadam se da će njihov broj biti veći tokom rasprave u Skupštini, osuditi ono što danas cijeli civilizovani svijet vidi, osuditi ne samo akt agresije, nego osuditi i akt poništenja uspostavljenog međunarodnog prava, uspostavljenih rezolucija UN-a i principa po kojima moderan svijet funkcioniše svijet”, rekao je Konjević.

On je dodao da pozivaju vladu da se uključi, “da kao izvršno tijelo potpuno uskladi svoju politiku sa EU i zapadnim partnerima i podržavamo sve mjere koje su do sada donešene od strane EU.

"Ovo je civilizovan čin”, rekao je Konjević.

Konjević je rekao da rezoluciju podržavaju i poslanici Demokrata iako je, kako je saopštio na konferenciji za novinare, nijesu potpisali. On je objasnio da su “Demokrate kazale da su spremne da za nju glasaju u Skupštini”.

Predsjednik SDP-a je naglasio da poslanici iz koalicije Za budućnost Crne Gore nijesu iskazali spremnost da podrže rezoluciju.

“Rezolucija je ponuđena svim poslaničkim klubovima. Nažalost od nikog iz ZBCG nismo dobili spremnost da podrže tekst rezolucije. Jedini odgovor mimo potpisnika stigao je od Demokrata koji su rekli da podžavaju, ali je nijesu potpisali”, rekao je Konjević.

Konjević je, takođe, rekao da je rezolucija u proceduri, kao i da će tražiti da se nađe na dnevnom redu na prvoj sjednici Skupštine Crne Gore.

Radulović: Nismo videli predlog rezolucije

U međuvremenu saopštenjem je reagovao šef Poslaničkog kluba DF-PZP Branko Radulović, koji je rekao da “nije imao nikakvu prethodnu komunikaciju sa kolegom Raškom Konjevićem oko predloga rezolucije Skupštine Crne Gore povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, niti je taj predlog zvanično dostavljen u naš klub u skupštini, što je do sada bio uobičajeni način komunikacije”.

"Imajući u vidu, da je ovo pitanje od krucijalne važnosti po stabilnost i budućnost Evrope i svijeta, a posebno Zapadnog Balkana i unutrašnjih odnosa u Crnoj Gori, treba ga tretirati na krajnje ozbiljan i odgovoran način. Treba učiniti sve da za takvu rezoluciju glasa svih 81 poslanik Skupštine Crne Gore”, naveo je Radulović u saopštenju .

“Svrstavajući nekoga ko je za, a ko ne, za neki predlog, za koji nijesu imali ni potvrdu da je dostavljen, i na taj način etiketirajući poslanike ko je evropljanin a ko ne, je krajnje neodgovorno i nekorektno", navodi Radulović.

On kaže da će se zalagati da Skupština usvoji jednu takvu rezoluciju, a da će svoje sugestije na predloženi tekst saopštiti tokom rasprave u parlamentu.

“Izbjegavajmo olaka etiketiranja i sačuvajmo našu Crnu Goru u ovim turbulentnim vremenima", napisao je Radulović u saopštenju.

Đukanović: Hitno postupanje MO i GŠVCG

U međuvremenu, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zatražio je, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, hitno postupanje Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore u cilju stvaranja uslova za donošenje odgovarajućih odluka u Savjetu za odbranu i bezbjednost i Skupštini Crne Gore.

Obaveze proističu iz članstva Crne Gore u NATO, povodom situacije u Ukrajini”, saopštila je predsjednikova Služba za informisanje.

U Nikšiću održan skup podrške Rusiji

Grupa koja sebe naziva "Slobodni građani Nikšića" organizovala je u tom gradu skup podrške Rusiji, javili su lokalni mediji.

Prema pisanju portala RTCG, okupljanje u znak podrške Rusiji u njenoj vojnoj akciji protiv Ukrajine organizovano je na Trgu Šaka Petrovića u centru drugog po veličini crnogorskom grada.

Isti portal javio je da je na jednom od transparenata na skupu u Nikšiću pisalo “Srbi u Crnoj Gori, Rusi u Ukrajini”.

MVP: U Ukrajini 7 crnogorskih državljana koji žele da je napuste

U međuvremenu, crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da sa trenutno u Ukrajini nalazi sedam crnogorskih državljana koji namjeravaju da napuste tu zemlju.

U MVP ističu da se na putu ka graničnim prelazima između Ukrajine i Mađarske četvoro crnogorskih državljana, dok se jedan uputio ka rumunskoj granici.

Zbog ogromne gužve sa ukrajinske strane, nije izvjesno kada će preći sa teritorije ovih zemalja”, navode u MVP i dodaju da su svi oni u intenzivnoj komunikaciji sa našim diplomatskim predstavnicima, koji prate njihovo kretanje i pružaju neophodnu logistiku kako bi što prije bili na bezbjednom.

Ministarstvo vanjskih poslova je angažovalo sve raspoložive kapacitete i svakodnevno koordinira i komunicira sa institucijama zemalja tranzita, kako bi se obezbijedili uslovi za nesmetan prolazak naših državljana, uprkos sukobima, policijskom času i nepredvidivoj bezbjednosnoj situaciji”, navodi se u saopštenju.

U isto vrijeme, MVP navodi da su njihov operativni tim i osoblje Ambasade u Kijevu, osim sa crnogorskim državljanima koji se kreću prema graničnim prelazima Ukrajine, u stalnom kontaktu i sa onima koji su ostali u toj zemlji.

U očekivanju deeskalacije situacije u Ukrajini, djelujemo i preduzimamo mjere zajedno sa našim EU i NATO saveznicima, pridružujući se sankcijama koje je Savjet EU uveo prema Rusiji, u čemu imamo i javnu podršku zapadnih partnera, prvenstveno Sjevernoatlantskog saveza”, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG