Linkovi

Pešić: Ukrajina od Crne Gore tražila "borbena i neborbena sredstva"


Zgrada regionalne uprave u Harkovu je pogođena u ruskom napadu
Zgrada regionalne uprave u Harkovu je pogođena u ruskom napadu

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbane Crne Gore, Rajko Pešić, saopštio je u utorak da je Crna Gora od Ukrajine dobila zahtjev za neborbena i borbena sredstva.

Gostujući u jutarnjem program TV Vijesti, Pešić je rekao da će Ministarstvo danas obaviti razgovor sa predstavnicima ukrajinske ambasade.

"Tražili su neborbena sredstva, sredstva lične zaštite. Imamo određeni broj koji bismo mogli ponuditi. To su prsluci, panciri i šljemovi. Tražili su i municiju, borbena sredstva, suve dnevne obroke. Jedan dio neborbenih sredstava je definisan, a za ostalo se vrši analiza u Generalštabu", rekao je Pešić.

Prema riječima Pešića, NATO i Evropska unija nijesu tražili konkretan vid podrške Ukrajini, osim zahtjeva da se Crna Gora pridruži sankcijama protiv Rusije.

"To su nacionalne odluke". rekao je i izrazio nadu da će se pregovori između Ukrajine i Rusije nastaviti i uroditi plodom, ali i strahovanje da situacija u Ukrajini može da ima implikacije na bezbjednost u Evropi.

Pešić je rekao i da se u ovom trenutku deset crnogorskih vojnika nalazi u specijalnim brigadama u baltičkim zemljama.

Dvojica crnogorskih košarkaša uspjeli da napuste Ukrajinu

U međuvremenu, dvojica crnogorskih košarkaša, Miloš Popović I Miloš Latković, koji su bezuspješno pokušali da napuste Ukrajinu i uđu u Poljsku, uspjeli su da pređu granicu sa Mađarskom I vrate se u Crnu Goru.

"Kada smo promijenili plan i krenuli preko Mađarske, bili smo u stalnom kontaktu sa MVP. Zajednički smo dogovarali naš put. Otpravnik poslova naše Ambasade Marko Srdanović, koji nam je cijelo vrijeme pružao podršku, dočekao nas je na prelazu Lužanka”, saopštili su Latković i Popović.

“Momci, čestitamo vam na hrabrosti da prebrodite ovaj veliki životni izazov. Dobrodošli kući!”, saopšteno je iz MVP na Tviteru.

XS
SM
MD
LG