Linkovi

Ruski umetnici i umetničke grupe više nisu dobrodošli na mnogim mestima


Arhiva - Ruski dirigent Valerij Gergijev na podijumu sa Okrestrom Bečke filharmonije, u Beču, 18. septembra 2020.
Arhiva - Ruski dirigent Valerij Gergijev na podijumu sa Okrestrom Bečke filharmonije, u Beču, 18. septembra 2020.

Invazija ruskih snaga na Ukrajinu izazvala je reakcije umetničkih i kulturnih institucija širom sveta, koje otkazuju nastupe ruskih umetnika, od kojih su mnogi pristalice ruskog predsednika Vladimira Putina.

Filmski festival u Kanu, događaj u kome se učestvuje samo po pozivu i koji prikazuje filmove vrhunskog kvaliteta iz više od 80 zemalja, najavio je da ove godine neće biti dobrodošle ruske delegacije, nakon kontinuiranog sukoba između Ukrajine i Rusije. Festival bi trebalo da počne u maju.

"Osim ako se napadački rat ne završi u uslovima koji će zadovoljiti ukrajinski narod, odlučeno je da nećemo dočekati zvanične ruske delegacije, niti prihvatiti prisustvo bilo koga povezanog sa ruskom vladom", rekli su organizatori festivala u saopštenju objavljenom u utorak.

Festival može da dozvoli učešće pojedinim ruskim filmskim stvaraocima, ali nije navedeno da li će njihovim filmovima biti dozvoljeno da se takmiče.

Evropska radiodifuzna unija, producenti Evrovizije, objavili su da Rusiji više neće biti dozvoljeno da učestvuje na popularnom takmičenju za Pesmu Evrovizije. Odluka je doneta nakon nedavnih preporuka upravnog tela konkursa, Referentne grupe, koja je istakla vrednosti radiodifuznog sindikata.

Emiteri sa Islanda, Norveške, Finske i Holandije zatražili su da se Rusiji zabrani učešće na takmičenju.

Valerij Gergijev, šef dirigent Minhenske filharmonije i Putinov saveznik, smenjen je nakon što je odbio da osudi postupke ruskog predsednika u Ukrajini.

Međunarodno poznatom dirigentu otkazani su mnogi koncerti i njegova menadžerska kompanija ga je napustila.

Međunarodni festival u Edinburgu, gde je Gergijev služio kao počasni predsednik, zatražio je njegovu ostavku, rekavši: "Edinburg je pobratimljen sa gradom Kijevom, a ova akcija se preduzima u simpatijama i podršci njegovih građana".

Neki umetnici se protive globalnom trendu kulturnih sankcija Rusiji.

Francuska umetnica Segolen Hanzen Kan održava samostalnu izložbu svojih slika u Moskvi u umetničkoj galeriji Surface lab.

"Umetnost ne bi trebalo da bude sprečavana ratom", rekla je ona za Artnet njuz. "Za ukrajinske umetnike je važno da znaju da ih umetnici u Rusiji podržavaju".

XS
SM
MD
LG