Linkovi

Ispraćaj Kuoćija, Lorenco Dadario novi komandant KFOR-a


Ceremonija primopredaje dužnosti komandanta KFOR-a između odlazećeg Salvatorea Kuoćija i novog Lorenca Dadariua (Foto: VOA)
Ceremonija primopredaje dužnosti komandanta KFOR-a između odlazećeg Salvatorea Kuoćija i novog Lorenca Dadariua (Foto: VOA)

U glavnom štabu KFOR-a u Prištini obavljena je primopredaja dužnosti između odlazećeg komandanta te vojne misije NATO-a na Kosovu Salvatorea Kuoćija i budućeg komandanta general-majora Lorenca Dadarija. Ceremoniji je prisustvovao i američki admiral Džejms Fogo, koji je rekao da povećanjem takse na srpske proizvode Kosovo rizikuje veću izolovanost. On je izrazio i nadu da će kosovske institucije poštovati dogovor da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da deluju na severu Kosova bez saglasnosti KFOR-a.

Odlazeći komandant KFOR-a Salvatore Kuoći rekao je da KFOR danas ima približno deset puta manje vojnika nego što je to bilo pre 19 godina, a da je to kako je kazao pokazatelj ukupnog napretka koji je ostvaren na Kosovu. On je istakao da se bez ikakve sumnje i sa sigurnošću može reći da je, bez obzira na podizanje tenzija, opšta situacija na Kosovu znatno bolja nego što je bila i da se konstantno poboljšava.

„Ovih poslednjih 12 meseci bili su ispunjeni mnogim izazovima, uključujući nekoliko događaja, koji su pretili da ugroze čitav ranije postignut napredak. Zbog toga sam veoma ponosan na saznanje da je KFOR međunarodna institucija koja uživa najveće poverenje ovde na Kosovu“, rekao je odlazeći komandant KFOR-a Salvatore Kuoći.

Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Džejms Fogo rekao je da očekuje da će transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage biti izvršena putem ustavnih promena.

„Čuo sam mnogo rasprava u ovoj protekloj godini kada je u pitanju transformacija KBS. Van Kosova, ova rasprava se uvek vodi u skladu sa zahtevima o ustavnim reformama... a ja nisam još video ustavnu reformu koja bi omogućila transformaciju. Znam za razgovore pojedinih partnera u vezi sa ovim pitanjem, ali ne svih partnera. Pouzdani izvori su mi rekli da će ovaj proces oduzeti 10 godina i to nije loša stvar. Bilo bi pametno da iskoristite svoje vreme da osigurate da sve strane prihvate proces transformacije“.

Admiral Fogo je u svom govoru podsetio i na dogovor od pre pet godina kada je u pitanju eventualno prisustvo Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova.

„2013. godine postojao je dogovor između generalnog sekretara NATO-a Rasmusena i gospodina Tačija da kosovske bezbednosne snage ne mogu biti angožovane severno od reke Ibar bez saglasnosti komande KFOR-a. Nadam se da će institucije Kosova nastaviti da se drže ovog dogovora i u 2019. godini. Meni je rečeno iz pouzdanih izvora da hoće i nadam da će tako biti“, dodao je Fogo.

Američki admiral osvrnuo se i na nedavnu odluku Vlade Kosova o povećanju taksi na uvoz robe iz Srbije na 100 odsto, rekavši da takvi potezi nisu dobri za evropsku budućnost Kosova.

„Ja sam zabrinut da ne tako davno preduzete akcije, kao što je drastično povećanje na srpsku robu, dovode Kosovo u još veću izolaciju. Moje pitanje za prisutne u ovoj prostoriji jeste - da li još uvek imate cilj da ostvarujete evroatlantske integracije i ako je tako - kako mislite dalje u 2019. godini“, kazao je Fogo.

Od visokih zvaničnika Kosova ceremoniji u glavnom štabu KFOR-a u Prištini prisustvovao je samo premijer Ramuš Haradinaj, koji je rekao da će Kosovo zauvek poštovati prisustvo KFOR-a i NATO-a na Kosovu.

„Mi nemamo planove za zamenu vojnog prisustva demokratskih zemalja, i namera nam je da učvrstimo partnerstvo. Prisustvo KFOR-a i NATO-a je od pomoći našoj zemlji, našem regionu i našem ukupnom razvoju već skoro dve decenije. Mi ćemo uvek stajati rame uz rame sa KFOR-om i NATO-om. Cilj nam je da se pridružimo NATO-u a verujem i da će region imati koristi ako sve zemlje krenu putem koji vodi u NATO“, kazao je na ceremoniji primopredaje dužnosti Ramuš Haradinaj.

Novi komandant KFOR-a Lorenco Dadario je Italijanski oficir sa činom general-majora. On je 23. komandant KFOR-a na Kosovu, i moto njegove misije u narednih godinu dana biće „Ujedinjeni u posvećenosti“.

XS
SM
MD
LG