Linkovi

Primopredaja komande u Bondstilu, otišao Nik Dučić


Detalj sa ceremonije primopredaje dužnosti u američkoj vojnoj bazi Bondstil na Kosovu, 17. novembar 2018.
Detalj sa ceremonije primopredaje dužnosti u američkoj vojnoj bazi Bondstil na Kosovu, 17. novembar 2018.

Proteklog vikenda u američkoj vojnoj bazi Bondstil na Kosovu izvršena je primopredaja dužnosti komandanata Multinacionalne borbene grupe Istok koja deluje u sastavu KFOR-a. Dosadašnjeg komandanta srpskog porekla pukovnika Nika Dučića zamenio je pukovnik Roj Makareg iz Nacionalne garde Havaja.

Na svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti odlazeći komandant Nik Dučić predao je zastavu KFOR-ove Multinacionalne borbene grupe Istok komandantu KFOR-a Salvatoreu Kuoćiju, koji ju je potom dao novom komandantu Roju Makaregu. Time je Dučićev borbeni tim 79. pešadijske brigade iz kalifornijskog grada San Dijega zamenio Makaregov borbeni tim 29. pešadijske brigade iz Kapoelija sa Havaja.

Obraćajući se prisutnima, pukovnik Nik Dučić je rekao da se u proteklih devet meseci njegovog mandata fokusirao na - kako je kazao - četiri područja, pri čemu je prvi bio prisustvo među srpskim stanovništvom.

“Prema mojoj inicijalnoj proceni bilo je potrebno poboljšati nivo saradnje i dijaloga kako bismo osigurali međusobno poverenje. Od posećivanja crkvenih službi do razgovora sa lokalnim liderima, barijere iz prošlosti brzo su nestajale, dok su američki vojnici bili dobrodošli da prisustvuju i učestvuju na događajima kao što su opštinska slava u Leposaviću, penjanje uz stene u Zubinom Potok i srednjovekovni festival u Gračanici. Danas borbena grupa uživa u novom osećanju prijateljstva i dobrodošlice u srpskoj zajednici, gde su svakodnevni razgovori između vojnika i građana normalna pojava”, rekao je Dučić.

Dučić jer kazao da je u proteklom periodu imao dobru i profesionalnu saradnju sa kosovskim bezbednosnim strukturama, kao i sa vojskom Srbije.

“Bilo da se radi o zajedničkim patrolama ili razmeni informacija, borbena grupa je bila svedok napora Kosovske policije, granične policije i carine kako bi zaštitili sve građane od onih koji nameravaju da počine štetu. Još jedan bitan partner, koji je bio potreban da se postigne uspeh u pogledu Misije KFOR-a, jeste Vojska Srbije. Naši marljivi i koordinirani napori doveli su do značajnog povećanja mesečnih aktivnosti zajedničkih patrola i osmatračnica duž administrativne linije razgraničenja. Čak i u periodima visokih tenzija na Kosovu, pouzdanost naše saradnje nije bila dovedena u pitanje”, kazao je Dučić.

Komandant KFOR-a Salvatore Kuoći čestitao je Dučiću kraj veoma uspešne misije, a novom komandantu Roju Makaregu početak misije u vreme - kako je kazao - "značajnih razvoja situacija".

Ko je novi komandant

Novi komandant KFOR-ove Multinacionalne borbene grupe Istok Roj Makareg, koji će ujedno biti i komandant Bondstila, najveće američke vojne baze na Balkanu, poručio je posle okončanja ceremonije na konferenciji za novinare da će nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima u okviru KFOR-a, a da su patrole američkih vojnika na severu Kosova uobičajeni deo aktivnosti.

Pukovnik Roj Makareg koji je trenuto komandant borbenog tima 29.pešadijske brigade Havaja, prethodno je služio kao finansijski oficir Vojske nacionalne garde u Vašingtonu, gde je, kako se navodi u njegovoj biografiji, direktno upravljajo sumom od 16 milijardi dolara, za ukupno 54 države i njihove teritorije.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj predao je Dučiću poklon za anganžman na Kosovu, a komandant KFOR-a Salvatore Kuo'i mu je uručio medalju NATO-a.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovala je i vršilac dužnosti američkog ambasadora na Kosovu Kolin Hiland i brojni drugi zvaničnici.

XS
SM
MD
LG