Linkovi

Islamska država preuzela odgovornost za raketni napad na Kabul


Avganistanski vojnik kod vozila teško oštećenog u raketnom napadu na Kabul 21. novembra 2020.

Više od dvadeset minobacačkih granata pogodilo je centar Kabula u subotu ujutru. Najmanje osam ljudi je poginulo a ranjena je 31 osoba, saopštile su avganistanske vlasti.

Portparol avganistanskog ministarstva spoljnih poslova Tarik Arijan naveo je da su rakete ispaljene sa dva vozila kojima je izvršen napad u različitim delovima prestonice.

Teroristička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad, prema saopštenju obaveštajne grupe SAJT koja prati onlajn aktivnosti džihadističkih organizacija.

Portparol Talibana je demantovao da je pobunjenički pokret umešan u napad.

Iranska ambasada u Kabulu saopštila je da je jedna od raketa pogodila taj kompleks. "Na sreću, nema žrtava i kompletno osoblje ambasade je dobro", saopštila je na Tviteru diplomatska misija.

Ranije ovog meseca, trojica napadača iz Islamske države, noseći samoubilačke prsluke, upala su na univerzitet u Kabulu i ubila 22 ljudi, uglavnom avganistanske studente. Iranski ambasador je takođe bio prisutan na kampusu u vreme napada, ali nije povređen.

Teroristička grupa Islamska država je takođe preuzela odgovornost za slični raketni napad u martu, čija meta je bila predsednička inauguracija u Kabulu.

Nasilje se dogodilo samo nekoliko sati pre nego što se američki državni sekretar Majk Pompeo odvojeno sastao sa pregovaračima Talibana i vlade Avganistana u Dohi, glavnom gradu Katara.

Dve strane od početka septembra učestvuju u mirovnom dijalogu pod posredstvom Sjedinjenih Država, ali je proces blokiran zbog neslaganja o okviru sporazuma.

Pompeo se nalazi u poseti sedam zemalja Evrope i Bliskog istoka. Stejt department je u petak rekao da će glavni američki diplomata takođe razgovarati sa katarskim liderima u Dohi, gde pokret Taliban ima političku kancelariju.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u Kabulu, Ros Vilson, osudio je raketni napad.

“Avganistanci ne bi smeli da žive u strahu. Izražavam saučešće porodicama žrtava. SAD će nastaviti da sarađuje sa partnerima u Avganistanu da bi se takvi napadi sprečili a odgovorni priveli pravdi", napisao je Vilson.

Raketni napad na Kabul dogodio se u trenutku dok su pojačani oružani sukobi avganistanskih snaga bezbednosti i pobunjenih Talibana, u kojima su ubijeni brojni borci na obe strane i civili, samo u novembru.

XS
SM
MD
LG