Linkovi

Senator Džonson: SAD ne nameću rešenje za Kosovo


Senator Džonson: SAD ne nameću rešenje za Kosovo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Senator Džonson: SAD ne nameću rešenje za Kosovo

Amerika ne nameće nikakva rešenja za Kosovo i Vašington će podržati i dati prostor predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje, poručio je u ponedeljak u Beogradu američki senator Ron Džonson.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije, Džonson je istakao da je Sjedinjenim Državama jasno koliko je Srbija bitna za uspeh balkanskog regiona u celini, kao i za rešenje kosovskog problema.

On je izrazio je uverenje da će Vučić biti hrabar da reši ovaj problem, za šta, kako kaže, može da računa na svu njegovu podršku. Džonson je istakao da američki narod želi da vidi Srbiju uspešnu i čestitao na na ekonomskom napretku Srbije, rekavši da SAD vole da vide to.

"Svi smo ljudska bića i želimo iste stvari - mir, bezbednost, stabilnu situaciju, gde možemo da dižemo porodice, da imamo posao, prosperitet, perspektivu. Američki narod želi to sve za sve na svetu. A kada mi obratimo pažnju na jedan deo sveta, kao što su Srbija ili Balkan, razumite da je to nešto što želimo za vas", istakao je Džonson.

Zahvaljujući se Džonsonu na trećoj poseti Srbiji i njegovoj spremnosti da sasluša šta imaju da kažu i Srbi i Srbija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da bi Srbiji bilo važno kada bi po pitanju Kosova imala više pomoći i podrške iz "regiona, Evrope i sveta".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki senator Ron Džonson na konferenciji za novinare u Beogradu, 10. septembar 2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki senator Ron Džonson na konferenciji za novinare u Beogradu, 10. septembar 2018.

On je rekao da bi voleo da ima više ljudi koji bi hteli da zaista čuju šta neko stvarno govori, a ne da izvlače iz konteksta ono što im odgovara zarad svojih politika:

"Upoznao sam senatora Džonsona o poseti Kosovu i Metohiji. Vidim da su i ambasada SAD, čak i gospodin Džonson, bolje upoznati sa sadržajem mog govora, nego oni koji bi trebalo, nego oni koji su trebalo da slušaju to što sam govorio", izjavio je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da se pohvalio dobrim rezultatima Srbije u ekonomiji, kao i da Džonsona više brinu političke teme neko ekonomske. Po njegovoj oceni, uspostavljanje održivog mira u regionu bi otklonilo probleme u ekonomiji i doprinelo boljoj budućnosti. Vučić i Džonson su razgovrali i o unapređenju odnosa dve zemlje i ocenili da postoji veliki potencijal za to.

"Dati prostor Kosovu i Srbiji da pronađu rešenje"

Američki senator Ron Džonson izjavio je u intervjuu za Albanski servis Glasa Amerike da rešenje problema između Srbije i Kosova treba da pronađu obe strane.

"Kada se postigne sporazum, mi ćemo da proverimo da li imamo bilo kakvu zabrinutost i da to kažemo, ali sada želimo da damo prostor Kosovu i Srbiji, pod okriljem EU, u razgovorima u Briselu, kako bi pronašli rešenje. Neće biti lako, ali verujem da postoji iskrena želja da se rešenje pronađe", rekao je Džonson.

Odgovarajući na pitanje o uticaju Rusije u regionu, američki senator naglasio je da, nažalost, Rusija ima štetan uticaj i da bi on želeo da ta zemlja prihvati pruženu ruku Zapada i da se integriše u zapadne ekonomije što bi, prema njegovom mišljenju, bilo bolje i za narod Rusije.

Rusija međutim ne nudi ništa ni Kosovu ni Srbiji kao i ni jednoj zemlji u Evropi u smislu ekonomskog razvoja. Jedino što ima da ponudi je destabilizacija. To je veoma štetan uticaj ali Sjedinjene Države moraju da učine ono što moraju, da priđu Rusiji sa jačinom i rešenošću, da se suprotstave kontra-propagandom, da se suprotstave nameri za destabilizacijom i da ohrabre zemlje kao što su Kosovo i Srbija da se okrenu zapadu. Te zemlje treba da nastave da se integrišu sa zapadom, ojačaju svoju vladavinu prava i smanje korupciju kako bi privukle strane investicije", zaključio je senator Džonson.

XS
SM
MD
LG