Linkovi

Rajnke u Senatu: Uveriću CG u posvećenost SAD kolektivnoj odbrani


Kandidatkinja za novu američku ambasadorku u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke na pretresu u Spoljnopolitičkom odboru američkog Senata
Kandidatkinja za novu američku ambasadorku u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke na pretresu u Spoljnopolitičkom odboru američkog Senata

Kandidatkinja za novu američku ambasadorku u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke saopštila je u u Senatu da će, ako njena nominacija bude potvrđena, pružiti uvjeravanja „crnogorskim partnerima“ da su Sjedinjene Države čvrsto posvećene članu pet Povelje NATO-a o kolektivnoj odbrani.

Rajnke je na pretresu Spoljnopolitičkog odbora o potvrdi njene nominacije ocijenila da je članstvom u NATO-u, učvršćena posvećenost Crne Gore slobodi i demokratiji, a da je njen doprinos kolektivnoj odbrani saveznica bio vidljiv i prije njenog priključenja Alijansi. Rajnke je podsjetila da crnogorske snage služe uz američke trupe u Avganistanu od 2010. godine i da je zemlja na putu da do 2024. godine ispuni zacrtani cilj NATO-a i izdvaja dva odsto BDP-a za odbranu.

Najavila je i da će nastaviti da pomaže Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj uniji, uz poruku da je podrška integraciji zemlje u evro-atlantske institucije jedan od prioriteta američke vlade i da će biti njen glavni prioritet na položaju ambasadorke.

Drugi prioritet, kako je saopštila, biće podrška naporima crnogorske vlade da liberalizuje i ojača ekonomiju, uključujući i iskorijenjivanje korupcije i smanjenje birokratije. Ocijenila je da postoji mnogo prilika za američke kompanije da "uđu u partnerstvo sa Crnom Gorom", i to u sektorima energetike, turizma, zdravstva i poljoprivrede.

„Američke kompanije žele partnerstvo sa Crnom Gorom i tražiće njenu posvećenost stabilnosti, vladavini prava i rastu, kao i transparentnosti u poslovnoj praksi“, istakla je Rajnke.

Zaključila je da se Crna Gora pokazala kao pozitivan primjer u regionu Zapadnog Balkana u kome, kako je istakla, ima konstruktivnu i stabilizujuću ulogu.

Senatori Ron Džonson i Kris Marfi ocijenili su da je Balkan veoma važan i da bi Sjedinjene Države trebalo da budu aktivne u regionu, u kojem, kako je ocijenjeno, i dalje postoje etničke tenzije, neriješena pitanja granica i usporavanje napretka.

"Bez aktivnog angažmana SAD, loše vijesti o regionu mogu da nadmaše dobre", poručio je senator Marfi.

Džudi Rajzing Rajnke je karijerni službenik Sekretarijata za ekonomiju, a više od tri decenije je služila kao strateg i promoter američkih ekonomskih interesa širom svijeta, posebno u Evropi i jugoistočnoj Aziji, navodi se na sajtu Bijele kuće.

Služila je u šest misija Sjedinjenih Država u inostranstvu, uključujući i trgovinske misije u Indiji, Filipinima i Tajlandu. Ukoliko njena nominacija bude potvrđena pred punim sastavom Senata, Rajnke će na položaju ambasadorke zamijeniti Magaret En Ueharu.

"Promovisati jedinstvene proizvode"

Odgovarajući na pitanje republikanskog senatora Rona Džonsona o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori u kojoj, kako je naveo, 50 odsto mladih želi da radi u vladi, Rajnke je ocijenila da preduzetništvo još nije popularno među mladima i poručila da želi da radi sa vladom na stvaranju uslova za razvoj biznisa .

Istakla je da će sprovođenje reformi dovesti do stvaranja preduslova za razvoj crnogorskih firmi, ali i za partnerstvo američkih kompanija sa Crnom Gorom.

"Nadam se da mogu da sarađujem sa vladom u pronalaženju načina da se promovišu ljepote zemlje, i njeni jedinstveni proizvodi kao što su pršuta i sir.

"A vi senatore znate mnogo o sirevima", rekla je Rajnke.

"Ipak ne želimo mnogo konkurencije", šaljivo je odgovorio Džonson, koji u Senatu predstavlja saveznu državu Viskonsin poznatu po proizvodnji sireva.

XS
SM
MD
LG