Linkovi

Hrvatska dobila zeleno svetlo EK za ulazak u Šengen


Zastave EU ispred sedišta Evropske komisije u Briselu, Belgija.
Zastave EU ispred sedišta Evropske komisije u Briselu, Belgija.

Hrvatska je ispunila potrebne uslove za ulazak u šengenski prostor, saopštila je Evropska komisija u utorak i pozvala Savet EU da tu zemlju uključi u prostor u kome ne postoje unutrašnje granične kontrole.

"Evropska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016, da je Hrvatska preduzela mere koje su potrebne da bi se obezbedili potrebni uslovi za punu primenu šengenskih pravila ie da su standardi ispunjeni", saopštila je Komisija.

EK dodaje da Hrvatska "treba da nastaviti da radi na primeni svih tekućih aktivnosti, posebno upravljanje na spoljnim granicama kako bi obezbedila da ti uslovi budu i dalje ispunjeni. Komisija takodje danas potvrdjuje da Hrvatska nastavlja da ispunjavati obveze povezane sa šengenskim pravilima, koje je preuzela tokom pristupnih pregovora", dodaje se u saopštenju.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pohvalio je napore Hrvatske na ispunjavanju svih uslova potrebnih da bi se ta zemlja pridružila Šengenu.

"Pohvaljujem Hrvatsku za njene napore i ustrajnost da ispuni sve potrebne uslove za pridruživanje Šengenu. Samo kroz očuvanje jedinstva i kroz zajedništvo možemo osigurati jači šengenski prostor. Deljenje postignuća Šengena mora biti naš zajednički cilj. I zato verujem da će zemlje članice preduzeti prave korake kako bi Hrvatska uskoro postala punopravna članica Šengena", rekao je Junker, prenosi se u saopštenju.

Dimitris Avramopulos, komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, ocenio je da je Šengen "jedno od najvećih i najosetljivijih dostignuća evropskih integracija".

"Ali njegova snaga jako zavisi od njegove uključenosti - sada kada je Hrvatska poduzela mere kako bi obezbedila ispunjavanje potrebnih uslova, mi to moramo ra prepoznamo. Jednom kada postane punopravna članica Šengena, doprineće daljem jačanju šengenskog prostora i obezbediti da se spoljne granice EU bolje zaštite", rekao je Avramopulos.

Šengensku zonu čine Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Finska, Nemačka, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Španija, Švedska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Malta, Pljska, Slovačka i Slovenija, kao i četiri pridružene zemlje koje nisu članice EU - Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn.

Građani koji žive u Šengenskoj zoni mogu da putuju slobodno kroz zemlje Zone, bez carinskih kontrola, što putovanja, rad i život čini lakšim, podseća se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG