Linkovi

Preminula još jedna osoba, zaraženo novih 25


ARhiva - Medicinski radnici i kola hitne pomoći tokom epidemije koronavirusa u Beogradu, Srbija, 16. marta 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)
ARhiva - Medicinski radnici i kola hitne pomoći tokom epidemije koronavirusa u Beogradu, Srbija, 16. marta 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano novih 25 slučajeva koronavirusa od 4.534 testirane osobe i još jedna osoba zaražena tim virusom je preminula, navodi se na zvaničnom sajtu sa podacima o virusu - covid19.rs.

U bolnicama u Srbiji od korona virusa trenutno se leči 558 ljudi, a na respiratorima je devet osoba, navodi se.

Od početka epidemije testirano je 234.019 ljudi, ukupan broj potvrđenih slučajeva je 11.300, dok je ukupan broj preminulih 241, a stopa smrtnosti iznosi 2,13 odsto.

Od koronavirusa u Srbiji je izlečeno 6.438 ljudi.

Kon: Čeka se pad procenta novoobolelih među testiranima, oprez neophodan

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u četvrtak da se Srbija nalazi na izlasku iz epidemije, ali da mora da se sačeka da procenat novoobolelih među testiranima - kojih će biti sve dok se epiemija sasvim ne ugasi, verovatno i tokom juna meseca - padne ispod 0,5 odsto, kako da bi moglo da se kaže da su u pitanju sporadična javljanja.

On je dodao da domovi za stare neće biti otvoreni za kontakte dok virus potpuno ne nestane.

Rekao je i da se očekuje da i u narednim danima ne bude smrtnih slučajeva i da se vremenom može očekivati i nula pozitivnih na koronavirus.

"Dok god je virus u cirkulaciji, može da uđe u kolektiv gde su osetljivi ljudi, može da se pojavi bilo gde i da izazove smrtno oboljenje", istakao je Kon u izjavi za RTS.

Oprez se mora zadržati, jer postoji mogućnost da virus uđe među osetljive grupe, kao što su domovi za stare. Te ustanove, izričit je, neće biti otvorene za kontakte sve dok virus potpuno ne nestane.

Kon je objasnio i da je nošenje maske na otvorenom "besmisleno" jer su već dva metra razmaka između osoba bezbedni.

Maske su neophodne, skoro "obavezujuće" za starije od 65 i hronične bolesnike sve dok ne bude objavljeno da virusa više nema, a onda "i oni mogu da se opuste", zaključio je Kon.

XS
SM
MD
LG