Linkovi

Demonstranti u Hong Kongu blokirali podzemnu železnicu


Sukob policije i demonstranata u Hong Kongu
Sukob policije i demonstranata u Hong Kongu

Demonstranti u Hong Kongu protestovali su u utorak u podzemnoj železnici, blokirajući putnike i sprečavajući izlazak vozova.

Sistem je zapao u kašnjenja i delimično otkazivanje polazaka na nekim stanicama duž rute, primoravajući putnike da čekaju u dugim redovima za besplatne vanredne autobuse do drugih stanica podzemne železnice. Sukobi su izbili između demonstranata i ljutitih, frustriranih putnika koji su želeli da stignu na svoja radna mesta.

Demonstracije su se transformisale od zahteva za opoziv sada ukinutog zakona prema kome bi se isporučivali stanovnici Hong Konga optuženi za krivična dela u Kini, do demonstracija kojima se zahtevaju demokratske reforme i okončanje stezanja omče Pekinga na toj teritoriji.

Ovo su najveći društveni nemiri u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji koja je vraćena pod kinesku kontrolu pre 22 godine.

Zvaničnici kineske vlade pozvali su u ponedeljak ljude u Hong Kongu da se suprotstave nasilju, optuživši neke zapadne političare da rukovode neredima.

Jang Guang, portparol kineske kancelarije za Hong Kong i Makao, takođe je ponovio podršku vlade borbenom izvršnom šefu Hong Konga, Keri Lemu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG