Linkovi

Policija suzavcem na demonstrante u Hong Kongu


Masovni protest u Hong Kongu 21. jula 2019.
Masovni protest u Hong Kongu 21. jula 2019.

Policija u Hong Kongu je suzavcem pokušala da rastera demonstrante na protestu koji je počeo zbog predloga zakona o ekstradiciji i prerastao u širi bunt protiv onoga što mnogi vide kao ugrožavanje slobode od strane Pekinga.

Hiljade demonstranata okupilo se ispred kancelarije predstavnika Kine u Hong Kongu, samo nekoliko sati pošto je završen protest protiv zakona o izručenju kojim se predviđa da osumnjičenima u Hong Kongu može da se sudi u Kini.

Protiv tog zakona su u protekla dva meseca na ulicama Hong Konga protestovali milioni ljudi i zahtevali ostavku liderke Hong Konga Keri Lam.

Demonstranti su gađali kancelariju predstavnika Kine jajima i crtali grafite po zgradi.

Stotine demonstranata se sukobilo sa policijom koja je upotrebila suzavac u pokušaju da ih rastera.

Policijske procene su da je na ulici bilo 138 hiljada ljudi, dok organizatori protesta saopštavaju da ih je 430 hiljada.

Demonstranti u Hong Kongu
Demonstranti u Hong Kongu

Demonstanti zahtevaju da se zakon o izručenju Kini u potpunosti povuče iz procedure i da oni koji su uhapšeni tokom dvomesečnih protesta budu oslobođeni bez podizanja optužnice.

Liderka Hong Konga Kari Lam saopštila je pre mesec dana da će na neodređeno vreme suspendovati predlog zakona o ekstradiciji.

XS
SM
MD
LG