Linkovi

Drugi dan sukoba policije i demonstranata u Hong Kongu


Učesnici protesta u Hong Kongu "brane" se kišobranima od suzavca, 28. jul 2019.
Učesnici protesta u Hong Kongu "brane" se kišobranima od suzavca, 28. jul 2019.

U Hong Kongu su drugi dan za redom izbili nasilni sukobi policije i pro-demokratskih demonstranata koji protestuju zbog policijske brutalnosti.

Policija je ispalila suzavac i gumene metke na demonstrante koji su pokušavali da dođu do zgrade kineske vlade.

Na ulice Hong Konga, u kojem se protestuje osmi vikend za redom, u nedelju su izašle desetine hiljada demonstranata.

Aktivisti su na protestima nosili zaštitne šlemove i naočare, dok su na nekoliko lokacija podigli barikade, uzvikujući "Sloboda za Hong Kong".

Demonstranti su se prvo okupili u jednom parku u poslovnom centru grada, pre nego što krenuli ka kancelariji kineske vlade. Stotine pripadnika policije pokušalo je da ih zaustavi da dođu do zgrade ispred koje su postavljene barikade.

Policajci su zatim ispalili suzavac i gumene metke na demonstrante u obližnjim, gusto naseljenim četvrtima. Učesnici protesta gađali su policajce ciglama, jajima i drugim objektima.

Zgrada kineske vlade bila je meta napada demonstranata i prošle nedelje. Kineski zvaničnici ocenili su da je reč o suprostavljanju upravi Pekinga i da to neće biti tolerisano.

U Hong Kongu vlada najveća politička kriza od kada je 1997. teritorija predata Kini. Milioni ljudi su marširali dva puta u junu protiv predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao da se osumnjičeni za krivična dela šalju Kini.

XS
SM
MD
LG