Linkovi

Gutereš: Nema šansi za humanitarni prekid vatre u Ukrajini


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Foto: EUTERS/Andrew Kelly)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Foto: EUTERS/Andrew Kelly)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da trenutno nema šansi za humanitarni prekid vatre u Ukrajini, što su Ujedinjene nacije zahtevale.

Gutereš je ukazao da su Ujedinjene nacije Rusiji uputile niz predloga o mogućnostima lokalnog prekida vatre, uspostavljanja humanitarnih koridora i evakuacije civila – na šta se čeka odgovor ruske strane.

Cilj predloga UN koji su upućeni Rusiji je minimiziranje dramatičnog uticaja rata na civile i uključuju stvaranje mehanizma koji će obuhvatiti Rusiju, Ukrajinu, Ujedinjene nacije i druga humanitarna tela koja bi nadgledala prekid vatre i evakuacije kako bi se izbegli incidenti i neuspesi”, rekao je Gutereš.

Generalni sekretar svetske organizacije preneo je da se Martin Grifits, šef humanitarne organiazcije pri UN, kao njegov specijalni izaslanik uputio u Moskvu i Kijev da izdejstvuje humanitarni prekid vatre – što trenutno, kako je rekao, ne izgleda moguće.

Na primedbu ruskog predsednika Vladimira Putina, koju je dao u utorak, da su pregovori sa Ukrajinom u ćorsokaku Gutereš je odgovorio aluzijom na predstojeći hrišćanski praznik Uskrs.

Podsetiću vas da nam predstoji Uskrs – i da se taj praznik odnosi na vaskrsenje”, zaključio je Gutereš.

XS
SM
MD
LG