Linkovi

Lideri Poljske i baltičkih država u poseti Kijevu


Poljski i baltički lideri za Zelenskim
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Poljski i baltički lideri za Zelenskim

Predsednici Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije sastali su se u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Njih četvorica pridružila su se sve većem broju evropskih političara koji posećuju ukrajinsku prestonicu pošto su ruske snage oterane sa severa zemlje ranije ovog meseca.

Predsednik Poljske Andžej Duda rat u Ukrajini označio je terorizmom - rekavši da oni koji su počinili zločine moraju biti privedeni pravdi i da je potrebno da taj proces bude produžen do naredbodavaca,

Duda je ranije posetio grad Buču nedaleko od prestonice Kijeva gde su, nakon povlačenja ruskih trupa, otkrivena tela stradalih civila.

Rusija negira da su na meti bili civili odbacujući navode da su njene trupe počinile ratne zločine - tvrdeći da se radi o lažima.

"Idemo u Kijev sa snažnom porukom političke podrške i vojne pomoći", tvitovao je u sredu uoči polaska na put litvanski predsednik Gitanas Nauseda, objavivši fotografiju pored voza.

"Simbolična" poseta će uključivati razgovore o detaljima podrške", rekao je privatnoj televiziji Polsat njuz Pavel Šrot, šef kabineta poljskog predsednika Andžeja Dude.

Ova poseta se događa dan nakon što je američki predsednik Džo Bajden rekao da invazija Moskve na Ukrajinu predstavlja genocid, dok je predsednik Vladimir Putin obećao da će Rusija "ritmično i smireno" nastaviti svoju operaciju i ostvariti svoje ciljeve.

Kancelarije četiri predsednika odbile su da daju detalje posete iz bezbednosnih razloga.

Putin je poslao svoje trupe u Ukrajinu 2. februara u ono što on naziva "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacifikovanje" Ukrajine. Ukrajina i Zapad tvrde da je Putin pokrenuo ničim izazvan agresorski rat.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer planirao je da poseti Kijev u isto vreme "kako bi tamo poslao snažan signal evropske solidarnosti sa Ukrajinom", ali ga Ukrajina nije pozvala, rekao je on u utorak.

Nemački list Bild preneo je da je Zelenski odbio Štajnmajerove planove da poseti Kijev zbog njegovih bliskih odnosa sa Rusijom poslednjih godina i njegove podrške gasovodu Severni tok 2 koji je dizajniran da udvostruči protok ruskog gasa u Nemačku, koji je od tada obustavljen.

XS
SM
MD
LG