Linkovi

Bajden odobrio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 800 miliona dolara


Ilustracija - američki predsednik Džozef Bajden i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Foto: Reuters)
Ilustracija - američki predsednik Džozef Bajden i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Foto: Reuters)

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je Ukrajini novu vojnu pomoć u iznosu od 800 miliona dolara. Pomoć obuhvata artiljerijske sisteme, municiju, oklopne transportere i helikoptere - kako bi se ojačala odbrana te zemlje od pojačane ruske ofanzive na istoku Ukrajine.

Bajden je informaciju o odobravanju pomoći objavio nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Novi paket pomoći sadržaće visoko efikasne sisteme naoružanja koje smo već obezbedili, što je prilagođeno napadu koji očekujemo da će Rusija pokrenuti na istočnu Ukrajinu“, naveo je Bajden u saopštenju.

Američki predsednik je ukazao da će Sjedinjene Države da sarađuju sa saveznicima na distribuciji oružja i resursa ukoliko se sukob nastavi.

Konstantno snabdevanje oružjem koje su Sjedinjene Države i saveznici obezbedili Ukrajini bilo je ključno za njenu borbu protiv ruske invazije. To je obezbedilo da Putin bude neuspešan u ostvarenju svojih početnih ratnim ciljeva da osvoji i kontroliše Ukrajinu. Ne možemo sada da mirujemo", poručio je Bajden.

Ukrajinski predsednik Zelenski objavio je da je u razgovoru sa američkim predsednikom razmatrao su dodatnu odbrambenu i finansijsku pomoć Kijevu, sankcije i navodne ruske ratne zločine.

Nastavak stalnog dijaloga sa američkim predsednikom. Razmatrali ruske ratne zločine i razgovarali o dodatnom paketu odbrambene i moguće finansijske pomoći. Usaglasili da se osnaže sankcije“, objavio je Zelenski na društvenoj mreži Tviter.

U istom danu rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će, kako tvrdi, u slučaju nastavka napada na rusku teritoriju, njene trupe napasti mesta u Ukrajini - uključujući Kijev, gde se kako je ukazano, donose takve donose.

Navedeno je i da Rusija u potpunosti kontroliše luku u Marijupolju – dok su svi, kako je naznačeno, taoci sa plovila oslobođeni.

Tokom dana Rusija je objavila i da se više od 1.000 ukrjainskih vojnika predalo u Marijupolju.

U tom gradu je prema tvrdnjama gradonačelnika Vadima Bojčenka, od početka ruske invazije na Ukrajinu, poginulo oko 21.000 civila. Te informacije do sada nisu potvrdile Ujedinjene nacije koje od početka ruske invazije objavljuju potvrđene podatke o civilnim žrtvama i raseljenim osobama sa područja Ukrajine.

Inače, ukrajinski zvaničnici su utorak objavili da proveravaju informacije da je Rusija koristila hemijsko oružje tokom opsade Marijupolja.

XS
SM
MD
LG