Linkovi

Američki obaveštajci: Rusija "bezobzirna" prema civilima u Ukrajini


Direktorka američkih Nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns svedoči u Predstavničkom domu (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
Direktorka američkih Nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns svedoči u Predstavničkom domu (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Direktorka američkih Nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns rekla je u četvrtak da ruske snage deluju sa "bezobzirnim nemarom" prema civilima u Ukrajini, gde se suočavaju sa snažnijim od očekivanog otpora Ukrajinaca, i poručila da američke obaveštajne agencije prate ruske poteze da bi osigurale da Rusija odgovara za njih.

"Ruska vojska je počela da ublažava pravila svog angažovanja da bi postigla svoje vojne ciljeve", rekla je Hejns tokom svedočenja na pretresu o svetskim pretnjama po američku bezbednost, pred Obaveštajnim odborom američkog Senata.

Takođe je dodala da američki obaveštajci dokumentuju ruske poteze da bi osigurali da vlada u Moskvi i drugi počinioci odgovaraju za napad na civile.

"Ruske snage, u najmanju ruku, deluju sa bezobzirnim nemarom prema bezbednosti civila dok ruske jedinice izvode artiljersijske i vazdušne napade na urbana područja, kao što su to uradilie u gradovima širom Ukraine", naglasila je Hejns.

Dan posle granatiranja Harkova
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Američki zvaničnici, među kojima je i potpredsednica SAD Kamala Haris, podržali su pozive da se sprovede međunarodna istraga ratnih zločina tokom ruske invazije u Ukrajini. Pozivaju se na primere kao što je bombardovanje porodilišta u Marijupolju.

Skot Berijer, direktor Obaveštajne agencije američke vojske, rekao je da Rusija koristi rakete, artiljeriju, raketne lansere i navođeno oružje za napade na ukrajinske bolnice i stambene zgrade.

Rusija odbacuje optužbe da napada civile i tvrdi da u cilj "specijalne vojne operacije" nije da se okupira Ukrajina, već da se unište njeni vojni kapaciteti i uhvate "opasni nacionalisti".

Kijev i njegovi saveznici navode da je to neosnovan izgovor za invaziju na zemlju sa 44 miliona stanovnika.

U međuvremenu, u Moskvi su u četvrtak izneti različiti stavovi o napadu na porodilište u Marijupolju, u kojem su poginule tri osobe, među kojima i dete.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će od vojske biti tražene informacije o tome šta se dogodilo.

Međutim, drugi ruski zvaničnici saopštili su da je reč o lažnim vestima, dok je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova navela da je u pitanju "informacioni terorizam".

Ministarstvo odbrane demantovalo je navode da su ruske snage bombardovale bolnicu i optužilo Ukrajinu da je iscenirala napad. Iz ministarstva su iznete tvrdnje da su ruske snage u to vreme poštovale dogovoreno primirje da bi se evakuisali civili.

XS
SM
MD
LG