Linkovi

Stručnjaci OEBS-a: Rusija počinila jasne obrasce kršenja humanitarnog prava u Ukrajini


Posledice ruske invazije u ukrajinskom gradu Harkovu (Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis)
Posledice ruske invazije u ukrajinskom gradu Harkovu (Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Stručnjaci koje je angažovala Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) objavili su da su otkrili, kako su precizirali, jasne obrasce kršenja međunarodnog humanitarnog prava koje su počinile ruske trupe u Ukrajini.

Da su ruske trupe poštovale obaveze u smislu razlikovanja, proporcionalnosti i mera opreza napada posebno u vezi sa zaštićenim objektima poput bolnica – broj ubijenih i povređenih civila bio bi mnogo manji”, navedeno je u izveštaju eksperata Volfganga Benedeka, Veronike Bilkove i Marka Sasolija, javila je agencija Asošijeted pres.

Takođe, u izveštaju je naveden odgovor Rusije koja smatra da je mehanizam prema kom su stručnjaci imenovani, zastareo i suvišan, odbivši da imenuje osobu za vezu i uputivši ih na zvanične izjave vlade i njihove brifinge.

Stručnjaci su ukazali i na, kako su ukazali, probleme na ukrajinskoj strani – izražavajući zabrinutost zbog tretmana ratnih zarobljenika.

Podsetimo, početkom aprila u objavljen je snimak koji prikazuje grupu ukrajinskih vojnika koji ubijaju zarobljene ruske vojnike u blizini jednog sela zapadno od Kijeva.

Američki dnevnik potvrdio je autentičnost snimka – opisujući da se čini da su ubistva počinjena nakon ukrajinske zasede dok su ruske trupe povlačile iz malih gradova zapadno od Kijeva koji su sedmicama bili poprište žestokih borbi.

Ukrajinska novinska agencija koja je objavila video snimak na servisu Telegram počinioce je označila kao "Gruzijsku legiju“, paravojnu jedinicu gruzijskih dobrovoljaca formiranu 2014. da se bori na strani Ukrajine, navodi Njujork tajms.

Ruska je invaziju na Ukrajinu počela 24. februara.

Ujedinjene nacije objavile su da je od početka rata poginulo 1.800 civila, dok ih je 2.800 povređeno. Prema istom izvoru broj izbeglih premašio 4 miliona građana. UN procenjuju da bi taj broj mogao biti znatno veći, pošto su im zbog borbi, podaci sa terena često nedostupni.

XS
SM
MD
LG