Linkovi

Putin: Rusija nastavlja invaziju do ispunjenja ciljeva


Vladimir Putin, arhivska fotografija 2019.
Vladimir Putin, arhivska fotografija 2019.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je u utorak da će se ruska ofanziva u Ukrajini nastaviti dok se ne ispune njeni ciljevi. Takođe je izneo tvrdnje da su prikazi ubijenih ljudi u ukrajinskom gradu Buča lažni, objavila je ruska državna novinska agencija TASS – preneo je Rojters.

Nakon povlačenja ruskih trupa iz kijevskog područja na ulicama pregrađa ukrajinske prestonice pronađena su tela stotina ubijenih civila, za koje zvaničnici Ukrajine tvrde da su žrtve ruskih trupa, dok deo međunarodne zajednice traži istragu – navodeći da se radi o ratnom zločinu.

Putin je rekao i da specijalna operacija, kako ruski državnik označava invaziju na susednu Ukrajinu, protiče kako je planirano – uprkos informacijama sa terena o znatnim ruskim gubicima i pogibijama visokih vojnih zvaničnika.

Nećemo ništa kriti u vezi sa našom vojnom operacijom u Ukrajini”, rekao je Putin – objavila je ruska nezavisna agencija Interfaks, prenosi Rojters.

Takođe, ukazao je da je Rusija u Ukrajini nastoji da ostvari ciljeve i pretrpi minimalne gubitke.

"Ciljevi su jasni i plemeniti - i jasno je da nismo imali izbora. To je bila prava odluka", kaže Putin.

Prema njegovim tvrdnjama, Ukrajina se oglušila o sporazume koji su postignuti tokom pregovora koje su dve strane održale u Istanbulu.

Razgovori su trenutno u blokadi”, rekao je Putin – objavila je agencija TASS.

Ruski predsednik izneo je i konstataciju da Zapad ne shvata da teški uslovi ujedinjuju narod Rusije, aludirajući na oštre sankcije uvedene toj zemlji zbog pokretanja rata u Ukrajini.

Putin je ustvrdio da Zapad neće uspeti u pokušajima da izoluje Rusiju, i istakao uspeh sovjetskog svemirskog programa kao dokaz da Rusija i dalje napreduje uprkos teškim okolnostima.

Više od 60 godina pošto je Jurij Gagarin, kao prvi čovek poleteo u svemir, Putin je otputovao na kosmodrom Vostočni na istoku Rusije, gde je govorio o ratu i sankcijama.

"Sankcije su bile potpune, izolacija totalna, ali Sovjetski Savez je i dalje bio prvi u svemiru", rekao je Putin.

"Nemamo nameru da budemo izolovani. Nemoguće je da ozbiljno izolujete nekoga u savremenom svetu, posebno tako veliku zemlju kao što je Rusija", zaključio je ruski predsednik.

XS
SM
MD
LG