Linkovi

Rusija: Napredak po pitanju neutralnosti; Ukrajina: Ne odustajemo od naših zahteva


Dim iznad Harkova posle ruskih napada (Foto: AP)
Dim iznad Harkova posle ruskih napada (Foto: AP)

Vodeći ruski pregovarač u razgovorima sa Ukrajinom rekao je u petak da se postiže napredak kada je reč o pitanju demilitarizacije zemlje, ali ne i zahteva Moskve da se njen sused "denacifikuje".

Dvadeset dva dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajiinu, i nakon niza razgovora lično i putem video linka, Vladimir Medinski rekao je da su dve zemlje "na pola puta" po pitanju usvajanja neutralnog statusa Ukrajine.

"Kada je reč o denacifikaciji, situacija je prilično čudna zašto što naše ukrajinske kolege smatraju da nema nacističkih formacija u Ukrajini i da to nije problem u savremenoj Ukrajini", rekao je Medinski.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara da bi, kako je navela, umanjila vojne kapacitete svog suseda i proterala ljude koje smatra opasnim nacionalistima.

Ukrajina i Zapad odbacuju ruske ciljeve demilitiarizacije i "denacifikacije" kao izgovor za rat protiv zemlje koja ima demokratski izabranog predsednika koji je Jevrej.

Medinski je rekao da će Rusija nastaviti da se vraća na to pitanje tokom razgovora i optužio Ukrajinu da dozvoljava "nacističke vojne formacije", sa njihovom simbolikom, obukom i ideologijom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se Rusija ponaša kao nacisti razaranjem ukrajinskih gradova u ratu u kojem su hiljade ljudi poginule, a milioni napustili domove.

"To je čisto nacističko ponašanje", rekao je Zelenski prošle nedelje.

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da je stav Ukrajine nepromenjen i da ta zemlja želi da mirovni pregovori dovedu do primirja, povlačenja ruskih trupa i bezbednosnih garancija.

"Izjave ruske strane su samo njihovi zacrtani stavovi. Cilj svih izjava je da se izazovu tenzije u medjima. Naši stavovi su nepromenjeni. Primirje, povlačenje trupa i snažne bezbednosne garancije sa konkretnim planovima", tvitovao je Podoljak.

XS
SM
MD
LG