Linkovi

Haotična godina na američko-meksičkoj granici najavljuje nove probleme


Imigranti čekaju da uđu u američki vladin autobus nakon što pređu granicu iz Siudad Huareza, Meksiko, u El Paso, Teksas, 12. decembar, 2022. (Foto: AP/Christian Chavez)
Imigranti čekaju da uđu u američki vladin autobus nakon što pređu granicu iz Siudad Huareza, Meksiko, u El Paso, Teksas, 12. decembar, 2022. (Foto: AP/Christian Chavez)

Pandemija kovida 19 i pokušaji da se zaustavi priliv ljudi koji traže azil značajno su uticali na imigracionu politiku i njeno sprovođenje u Sjedinjenim Državama 2022.

U različitim izveštajima, američki zvaničnici i predstavnici imigranata kažu da brojevi migranata na granicama pokazuju pogoršanje ekonomskih i političkih uslova u nekim zemljama, što navodi ljude da dođu do južne granice SAD-a.

Jedna od smernica o kome se najčešće govori je Član 42, pravilo u domenu politike javnog zdravlja koje omogućava momentalno izbacivanje iz zemlje migranata tokom vanredne situacije u javnom zdravstvu. Politika je uspostavljena za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa na početku pandemije koronavirusa. Predsednik Džo Bajden želi da je okonča do 31. decembra.

"Moramo da priznamo da, pre svega, opravdanje za takvu politiku više ne postoji“, rekao je Nikolas Palaco, imigracioni advokat u Centru za imigraciju Las Amerika i u Hebrejskom društvu za pomoć imigrantima. "Politika je sprovedena na početku pandemije kovida 19 i korišćena je kao sredstvo za pravilno obuzdavanje širenja virusa".

Palaco, koji radi direktno sa migrantima, kako pritvorenima tako i onima koji nisu u pritvoru, ocenio je da su, tradicionalno, predsedničke uredbe bile te koje su određivale politiku kontrole granice.

"Zato što Kongres nije uspeo da usvoji predlog politike u vezi sa imigracijom“, rekao je on za Glas Amerike "i zato što se oslanjate na izvršnu akciju da diktirate graničnu politiku, ona stvara taj ad hoc način za donošenje politike, jer se menja tokom svake administracije i daje predsedniku jednostranu moć da u suštini promeni ono što se dešava na terenu."

Šta je "Član 42"?

"Član 42" je pravilo iz mandata predsjednika Donalda Trumpa, koje je Sjedinjenim Državama brzo omogućavalo da izbace migrante u zemlje porijekla ili meksičke pogranične gradove.

Osnov "Člana 42" dolazi iz zakona o javnom zdravstvu iz 1944. godine, čiji je cilj sprečavanje širenja zaraznih bolesti. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) implementirali su ga u martu 2020. godine, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Naredba CDC-a ovlastila je granične službe da izbace migrante koji prelaze u Sjedinjene Države, uključujući i one koji se nadaju da će podnijeti zahtjev za azil, što je inače njihovo pravo prema američkom zakonu i međunarodnom ugovoru. U praksi, to je značilo da granične službe migrante mogu poslati nazad u Meksiko ili u zemlje porijekla u roku od samo nekoliko sati, bez imigracionog procesa.

Administracija Džoa Bajdena zadržala je ovo pravilo u prvoj godini njegovog mandata, ali je 1. aprila 2022. najavila da će sa tom politikom prestati u maju. Uslijedile su pravne bitke, s obzirom na to da je dio demokrata podržavao ukidanje restrikcija, ali su ih republikanci željeli zadržati.

Uprkos žalbama saveznih država u kojima vlast imaju republikanci, federalni sudija u Vašingtonu naredio je da sprovođenje "Člana 42" bude okončano 21. decembra 2022.

Važenje Člana 42 trebalo je da se završi 21. decembra, nakon što je federalni sudija u Vašingtonu naredio da se to okonča.

Ali konzervativne savezne države su se obratile Vrhovnom sudu, tvrdeći da bi okončanje člana 42 izazvalo „nepopravljivu štetu“ jer bi se od njih očekivalo da troše resurse na sprovođenje zakona, obrazovanje i druge usluge za pomoć novim imigrantima.

Sudija Vrhovnog suda Džon Roberts je privremeno blokirao ukidanje Člana 42, u očekivanju odgovora Bajdenove administracije.

Prošle nedelje, administracija je pozvala taj sud da odbije zahtev 19 država predvođenih republikancima da se zadrže ograničenja po članu 42 na granici između SAD i Meksika. Takođe je zatražila dodatnu nedelju dana pre nego što se pravilo ukine, kako bi se omogućio "uredan prelaz na rad na osnovu Člana 8."

Oslanjanje se na član 8

Član 8 je imigracioni kodeks koji je usvojio Kongres, a koji se bavi imigracijom i nacionalnošću.

Prema Članu 8, oni koji stižu na granicu bez dokumenata ili pokušavaju da uđu na mestima van graničnih prelaza, mogu da budu vraćeni, a da o njihovom slučaju ne odluči imigracioni sud. Međutim, ako imigrant želi da zatraži azil, intervjuiše ga službenik za azil pre izbacivanja ili deportacije.

Federalni zakon dozvoljava ljudima iz drugih zemalja da traže azil u SAD ako se plaše progona kod kuće. Moraju da budu prisutni u SAD, i da dokažu da strahuju od progona.

Stručnjaci za imigraciju objašnjavaju da se Član 8 uvek primenjivao na granici, čak i tokom pandemije.

Prema podacima carinske i granične službe (CBP), 1.299.437 migranata procesuirano je na osnovu Člana 8 tokom fiskalne 2022. To znači da su ili brzo vraćeni bez odluke imigracionog suda, ili im je dozvoljen ulazak u SAD nakon što je službenik za azil zaključio da im je bezbednost ugrožena ako se vrate u zemlju porekla, i mogu da nastave svoj slučaj na imigracionim sudovima gde traže azil kao odbranu od deportacije.

Ako useljenik ne pruži uverljivi dokaz da strahuje za svoju bezbednost, ili njihov slučaj bude odbijen na imigracionom sudu, oni će biti izbačeni iz Sjedinjenih Država. Ako pokušaju da se vrate bez dokumenata, kazne bi mogle da budu veće, uključujući krivično gonjenje po krivičnom zakonu i zabranu podnošenja zahteva za bilo kakvu legalnu imigracionu vizu u budućnosti.

U maju, nakon prvog pokušaja administracije da ukine Član 42, Glas Amerike je razgovarao sa Luisom Mirandom, portparolom carinske i granične službe, koji je rekao da se zvaničnici pripremaju "samo da se vrate na obradu bilo kakvih prelazaka granice, kao što se uvek radilo po Poglavlju 8, što je imigraciono pravilo koji je oduvek postojalo tokom istorije carinske i granične službe.

Miranda je rekao da vlada SAD očekuje povećanje broja pridošlica na južnoj granici, ali je dodao da će oni koji ne mogu da uspostave zakonsku osnovu da ostanu u SAD biti vraćeni.

"Planirali smo to", rekao je. "I da obrađujemo sve efikasno i humano. Ali na kraju, ako neko pokušava da uđe bez pravnog odobrenja i nema pravnu osnovu da ostane, biće stavljen u postupak za izbacivanje."

Osim poglavlja 8, Sekretarijat za unutrašnju bezbednosti saopštilo je sredinom decembra da sprovodi planove za upravljanje povećanim protokom migranata na granici između SAD i Meksika, uključujući novi proces za one koji traže azil iz Venecuele koji ispunjavaju određene uslove da avionom lete direktno u SAD i spreče ih da putuju na jugozapadnu granicu kopnom.

Američki imigracioni zvaničnici takođe su tražili više agenata granične patrole u svom fiskalnom budžetu za 2023, istovremeno povećavajući korišćenje CBP 1, mobilne aplikacije na kojoj tražioci azila mogu da podnesu dokumentaciju i zakažu sastanke u mestima ulaska.

Bajdenova administracija je takođe saopštila da je pojednostavila i ubrzala proces na granici da bi se brzo prešlo na krivično gonjenje svih pojedinaca koji "izbegavaju hapšenje, koji su prekršili zakon više puta, ili učestvuju u pokušajima krijumčarenja."

Demografija na granici

Novembarska analiza Vašingtonske kancelarije za Latinsku Ameriku (WOLA), organizacije za ljudska prava sa sedištem u Vašingtonu, pokazuje da je do nedavno Meksiko "skoro uvek bio zemlja broj jedan za imigrante na granici SAD-a i Meksika. Do 2012. godine, više od 85 odsto migranata koje je zadržala granična patrola bili su meksički državljani. Do 2019. taj broj je pao na 20 odsto.

Karta ulazaka CBP migranata na granici SAD i Meksika po zemljama porekla. (Izvor: Sjedinjene Države. Carina i zaštita granica preko Vašingtonske kancelarije za Latinsku Ameriku)
Karta ulazaka CBP migranata na granici SAD i Meksika po zemljama porekla. (Izvor: Sjedinjene Države. Carina i zaštita granica preko Vašingtonske kancelarije za Latinsku Ameriku)

WOLA takođe pokazuje da je broj kubanskih emigranta na granici znatno povećan nakon što je vlada Nikaragve u novembru 2021. ukinula vizne uslove za Kubance, što im je olakšalo putovanje do granice između SAD i Meksika.

"Meksiko ne dozvoljava američkim vlastima da izbace Kubance preko kopnene granice po članu 42, a Kuba nije dozvolila američke letove za izbacivanje, 98 odsto Kubanaca uhapšenih na granici 2022. godine procesuirano je u Sjedinjenim Državama po normalnom zakonu o imigraciji “, navodi WOLA.

Prema zakonu iz 1996. godine koji se odnosi na Kubance, kubanskim imigrantima dozvoljava se da podnesu zahtev za status stalnog stanovnika posle godinu dana boravka u Sjedinjenim Državama. U novembru, kubanska vlada je pristala da ponovo prihvata američke letove kojima se deportovani vraćaju u tu zemlju.

Druge zemlje koje su zabeležile porast dolaska na američko-meksičku granicu 2022. godine su, između ostalih, Venecuela, Nikaragva, Kolumbija, Haiti, Kina i Turska.

Član 42 se koristi u većini ulazak od marta 2020. Međutim, podaci za fiskalnu 2022. godinu pokazuju da je 1.079.507 izbačeno, a 1.299.437 obradjeno u skladu sa članom 8.

Ne predstavlja svaki ulazak pod Članom 42 jednu osobu, jer su neki imigranti pokušali da pređu više puta.

Do sada, u fiskalnoj 2023, koja je počela 1. oktobra, američki graničari su registrovali 230 678 pokušaja prelaska migranata. Od toga, 78.477 je izbačeno, što znači da su vraćeni u Meksiko po članu 42 bez pravnih posledica. Ostali su ili uhapšeni, ili im je dozvoljeno da traže azil, data humanitarna uslovna, ili su brzo deportovani, što znači da su formalno procesuirani za ubrzano izbacivanje.

Šta se trenutno događa na granici?

Sa neminovnim okončanjem člana 42, hiljade imigranata se spremaju da izađu pred agente granične službe, što su predvideli zvaničnici federalne vlade, imigracioni advokati i nevladine organizacije na granici.

Predstavnici migranata u Rejnosi, u Meksiku, izjavili su za Glas Amerike da oko 750 migranata dnevno stiže u poslednjih nekoliko dana.

Hektor Silva, sveštenik u toj oblasti koji takođe vodi jedno od najvećih skloništa za migrante južno od granice, Senda de Vida, ili "Put života", izjavio je za Glas Amerike da su aktivisti i volonteri pomagali oko 14 hiljada porodica u poslednjih nekoliko nedelja.

"Videli smo proteklih godina da ljude ohrabruju da dođu, a onda ne znaju gde da idu“, rekao je Silva na španskom.

"I ono što se upravo dešava od Tihuane do Matamorosa je da ljudi čekaju, i čekaju mesecima. Neki čekaju godinama. I reći ćemo im jednu stvar: Ne rizikujte. Ne dolazite bez znanja sa čime ćete se suočiti na granici."

XS
SM
MD
LG