Linkovi

Vrhovni sud SAD privremeno blokirao okončanje restrikcija za migrante


Pripadnici američke rečne patrole na reci Rio Grande, 10. decembra 2022.
Pripadnici američke rečne patrole na reci Rio Grande, 10. decembra 2022.

Vrhovni sud SAD privremeno je blokirao prestanak sprovođenja restrikcija za ulazak i traženje azila u SAD, što je trebalo stupiti na snagu u sredu 21. decembra. Sud je dao kratak rok za dostavljanje odgovora na tu svoju naredbu, ostavljajući mogućnost da će ograničenja na američko-meksičkoj granici, korišćena kako bi se sprečile stotine hiljada migranata da traže azil, ipak biti ukinuta u predviđenom roku.

Ograničenja, poznata kao "Član 42", uvedena su za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa na početku pandemije koronavirusa. Američki centri za kontrolu bolesti (CDC) saopštili su da mere više nisu neophodne za zaštitu javnog zdravlja, a administracija predsednika Džoa Bajdena rekla je da želi da okonča tu politiku.

Uprkos žalbama saveznih država u kojima vlast imaju republikanci, federalni sudija u Vašingtonu naredio je da sprovođenje "Člana 42" bude okončano 21. decembra 2022. Ipak, kao poslednju mogućnost za sprečavanje ukidanja restrikcija, grupa od 19 država obratila se Vrhovnom sudu, navodeći da bi im to nanelo nepopravljivu štetu i da bi opteretilo pogranične države prilivom migranata.

Predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts - koji je zadužen za ovakve hitne odluke - dao je Beloj kući rok do utorka u 5 popodne po vremenu u Vašingtonu da odgovori na njegovu privremenu naredbu. To je samo nekoliko sati pre nego što su restrikcije trebale da budu ukinute u sredu.

Bela kuća je tražila tri milijarde dolara dodatnog finansiranja za osoblje, tehnologiju i održavanje objekata u pograničnom području.

Sekretarka za štampu Bele kuće, Karin Žan Pjer, rekla je u ponedeljak da ukidanje ograničenja "ne znači da je granica otvorena".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG