Linkovi

Bajdenova administracija traži od Vrhovnog suda da okonča restrikcije za migrante


Privremeni kamp sa migrantima koji traže azil u SAD, blizu američke granice, u gradu Matamoros, u Meksiku, 20. decembra 2022.
Privremeni kamp sa migrantima koji traže azil u SAD, blizu američke granice, u gradu Matamoros, u Meksiku, 20. decembra 2022.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena zatražila je od Vrhovnog suda da odbije zahtjev 19 saveznih država o zadržavanju ograničenja na američko-meksičoj granici koja su sprečavala hiljade migranata da traže azil u SAD.

Ipak, administracija je takođe tražila dodatnih sedam dana prije nego što naredba, poznata kao "Član 42", prestane da važi. Prestanak sprovođenja ovih imigracionih restrikcija trebalo je da se dogodi u srijedu 21. decembra, ali je Vrhovni sud to privremeno blokirao, na osnovu žalbe 19 država kojima upravljaju republikanci.

Vlada shvata da će ukidanje ’Člana 42’ vjerovatno dovesti do poremećaja i privremenog porasta nezakonitih prelazaka granice”, navedeno je u jednom sudskom dokumentu. “Vlada ni na koji način ne nastoji da minimizira ozbiljnost tog problema. Ali rješenje za taj imigracioni problem ne može da bude produženje javnozdravstvene mjere na neodređeno vrijeme, za koju svi sada priznaju da je nadživjela svoju opravdanost”.

Administracija je takođe navela da je vlada spremna da se osloni na imigracijski zakon koji je odobrio Kongres poznat kao "Član 8" - i koji je uvijek bilo na snazi kroz istoriju američke carine i zaštite granica.

Prema "Članu 8", oni koji dođu na granicu bez dokumenata ili pokušaju da uđu između graničnih prelaza mogu biti udaljeni bez da imigracioni sud odluči o njihovom slučaju. Međutim, ako migrant želi da zatraži azil, prije udaljavanja ili deportacije s njim mora da razgovara službenik za azil.

Migranti poredani duž granice, nakon što su prešli rijeku Rio Bravo blizu teksaškog grada El Paso, spremni da se predaju američkim vlastima kako bi tražili azil.
Migranti poredani duž granice, nakon što su prešli rijeku Rio Bravo blizu teksaškog grada El Paso, spremni da se predaju američkim vlastima kako bi tražili azil.

Američki zakoni omogućavaju ljudima iz drugih zemalja da traže azil u Sjedinjenim Državama ako se boje progona kod kuće. Oni pritom moraju biti prisutni u SAD i dokazati strah od progona po jednoj od pet osnova: rasa, vjera, nacionalnost, političko mišljenje ili pripadnost određenoj društvenoj klasi, što je najšira od pet kategorija i može uključivati razloge kao što su seksualnost ili društveni položaj.

Ograničenja, poznata kao "Član 42", uvedena su za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa na početku pandemije koronavirusa. Nakon što su američki centri za kontrolu bolesti saopštili da mjere više nisu neophodne za zaštitu javnog zdravlja, Bajdenova administracija odlučila je da okonča tu politiku.

Uprkos žalbama 19 saveznih država, federalni sudija u Vašingtonu naredio je da sprovođenje "Člana 42" bude okončano 21. decembra 2022. Ipak, države su se obratile Vrhovnom sudu, navodeći da bi im sprečavanje ukidanja restrikcija, nanelo nepopravljivu štetu i da bi priliv migranata finansijski opteretio pogranične države.

Jedan od gradova koji se suočavaju sa najviše problema je El Paso, u državi Teksas, koji je od oktobra po prilivu migranata postao najprometniji od devet sektora granične patrole duž američke granice s Meksikom.

Gradonačelnik El Pasa Oskar Liser proglasio je u subotu vanredno stanje, kako bi dobio pristup dodatnim lokalnim i državnim resursima za gradnju skloništa i druge hitne pomoći.

Ono što radimo ovdje je priprema. U subotu smo proglasili vanredno stanje kako bismo bili spremni da se prema svima koji dođu u grad El Paso postupa s poštovanjem”, rekao je Liser za Glas Amerike.

Dok se migranti pripremaju da se predaju graničnoj patroli i zatraže azil, Liser kaže da u narednim sedmicama očekuje još 20.000 novih pridošlica na području El Pasa.

Cezar Kontreras je doprineo u pisanju ovog teksta.
XS
SM
MD
LG