Linkovi

Bivši agent FBI optužen da je pomagao ruskom oligarhu Deripaski


ARHIVA - FBI logo na majci pripadnika biroa tokom racije imovine Olega Deripaske u Njujorku (Foto: Reuters/Carlo Allegri)

Bivši visoki kontraobavještajni zvaničnik američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) optužen je da je pomagao ruskom oligarhu Olegu Deripaski čime je prekršio američke sankcije. Protiv bivšeg agenta FBI-a takođe je podignuta odvojena optužnica da je uzimao novac od bivšeg pripadnika strane bezbjednosne službe.

Čarls Mekgonigal, specijalni agent zadužen za kontraobavještajni odsjek FBI-a u Njujorku od 2016. do 2018. godine, optužen je da je radio sa bivšim sovjetskim diplomatom i prevodiocem u u Deripaskino ime.

Mekgonigal, koji je nadzirao istrage o ruskim oligarsima - uključujući i Deripasku - prije nego što se penzionisao 2018. godine, navodno je radio na tome da se ukinu sankcije ruskom milijarderu 2019. godine, a od njega je uzimao i novac 2021. godine da istraži drugog oligarha.

Mekgonigal i prevodilac Sergej Šestakov uhapšeni su u subotu. Bivši agent FBI uhapšen je po slijetanju na njujorški aerodrom i u ponedeljak se pred sudom izjasnio da nije kriv.

Mekgonigal i Šestakov su optuženi za kršenje i zavjeru za kršenje Zakona o međunarodnim ekonomskim ovlašćenjima i pranje novca. Šestakov je takođe optužen za davanje lažnih izjava FBI-u.

Protiv Mekgonigala je podignuta odvojena optužnica pred federalnim sudom u prijestonici Vašingtonu, zbog skrivanja isplata od 225.000 dolara koje je dobio do stranog izvora s kojim je putovao u Evropu.

Bivši zvaničnik FBI-a bio je obavezan da birou prijavi kontakte sa stranim zvaničnicima, ali tužioci tvrde da je to krio od svog poslodavca dok je išao na poslovna i strana putovanja koja su predstavljala konflikt interesa imajući u vidu njegova zaduženja.

Američki Sekretarijat za finansije uveo je sankcije Deripaski 2018. godine zbog navodnih veza sa ruskom vldom i ruskim energetskim sektorom, u svijetlu ruskih prijetnji po Ukrajinu.

U septembru, federalni tužioci na Mehnetnu optužili su Deripasku i tri njegova saradnika za zavjeru za kršenje američkih sankcija, tako što su kovali planove za rođenje Deripasking sina u Americi.

Prema optužnici u Njujorku, Šestakov je 2018. godine upoznao Mekgonigala sa bivšim sovjetskim diplomatom koji je radio kao Deripaskin agent. Ta osoba nije identifikovana u sudskim spisima, ali je iz Sekretarijata za pravosuđe saopšteno da se "u medijskim izvještajima spekuliše da je riječ o ruskom obaveštajnom agentu".

Prema optužnici, Šestakov je od Mekgonigala tražio da mu pomogne da ćerka Deripaskinog agenta stažira u njujorškoj policiji. Mekgonigal je pristao i rekao kontaktu u policiji da je "zainteresovan za njenog oca iz više razloga".

Iz Sekretarijata za pravosuđe je saopšteno da je Mekgonigal takođe od FBI-a sakrio ključne detalje o putu 2017. godine u Albaniju sa bivšim članom obavještajne službe te zemlje koji mu je dao 225.000 dolara.

Tužioci navode da nije prenio s kim će putovati ili otkrio da mu je obezbijeđen besplatan smještaj.

Prema američkim vlastima, u Albaniji se sastao sa premijerom i obeshrabrio ga da dozvole za bušenje nafte u zemlji dodijeli ruskim ofšor kompanijama. Mekgonigalovi albanski kontakti imali su finansijski interes povezan sa tom odlukom, naveli su tužioci.

XS
SM
MD
LG