Linkovi

Američki investitor i Putinov kritičar koji se obogatio u Rusiji pronađen mrtav u Vašingtonu


Den Rapoport (Foto: Fejsbuk)
Den Rapoport (Foto: Fejsbuk)

Američki broker i investitor Den Rapaport, koji se obogatio na ruskom tržištu tokom 1990-ih i 2000-ih te je kasnije osnovao elitni noćni klub u Moskvi prije nego što je napustio zemlju, pronađen je mrtav na pločniku u Vašingtonu, saopšteno je iz policije.

Kako prenosi RFE/RL na engleskom jeziku, navodi se da policija istražuje smrt 52-godišnjeg Rapaporta, koji je pronađen mrtav ispred stambene zgrade u severozapadom delu glavnog grada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali za sada nema naznaka da se radi o nasilnoj smrti.

Prema preliminarnom policijskom izvještaju, policija je odgovorila na dojavu o "skakaču", u večernjim časovima 14. avgusta, te da je čovjek koji je kasnije idenfifikovan kao Rapaport, odvežen u bolnicu gdje je proglašen mrtvim.

Takođe se navodi da je na sebi imao papuče "japanke", te da je kod njega pronađeno 2,620 dolara u gotovini, zajedno sa slušalicama, polomljenim mobilnim telefonom i drugim predmetima.

Briana Burč (Brianna Burch), portparol policije, rekla je RFE-u da po svemu sudeći niko nije bio sa Rapaportom u tom trenutku, te da nema svjedoka. Dodala je da nema informacija da je ostavio oproštajnu poruku.

Rapaport se nedavno preselio u Vašington, nakon što je proveo proteklih nekoliko godina radeći u ukrajinskom finansijskom sektoru.

Očekuje se autopsija, a iz FBI-ja nisu odgovorili da li su i oni uključeni u istragu.

Rapoportova supruga iz Ukrajine, Alonja, potvrdila je njegovu smrt u objavi na Facebooku.

Bogatstvo stečeno u privatizaciji devedesetih

Letonac po rođenju, Rapoport je sa porodicom emigrirao u SAD 1980. godine. Nakon što je diplomirao, preselio se u Rusiju tokom ranih devedesetih, i talasa privatizacije koji je pogodio tu zemlju.

Prodaja bivših državnih kompanija je stvorila tržište dionica u ekspanziji, ali i novu generaciju milionera, kako ruskih tako i stranih.

Više od 10 godina je radio u lokalnoj brokerskoj agenciji, i tvrdio da su mu klijenti najbogatiji ruski tajkuni – a 2007. je otvorio noćni klub "Soho Rooms" u centru Moskve, stjecište ruske i strane elite.

Vratio se u SAD 2012. godine, zbog slabljenja brokerskog tržišta, ali je u intervjuu uoči odlaska kritikovao smjer u kojem se kreće Rusija te izrazio podršku za Alekseja Navaljnog, velikog kritičara zvaničnog Kremlja, koji je prošle godine završio iza rešetaka.

U Vašingtonu – gdje je rekao da mu roditelji žive – osnovao je konsultantsku kuću "Rapoport Capital", a 2016. je otvorio kancelariju u Kijevu i osnovao investicioni fond.

U objavama na društvenim mrežama, pružao je podršku Ukrajini i bio veliki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rapoport se našao u žiži javnosti u januaru 2017. kada je "New York Times" izvještavao da su ćerka i zet novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa kupili vilu u vlasništvu njega i njegove prve supruge, lociranu u ekskluzivnoj četvrti Vašingtona.

Istog mjeseca, suosnivač noćnog kluba "Soho Rooms", Sergej Tkačenko, pronađen je mrtav ispred zgrade u Moskvi. Istražioci su naveli da je "imao povrede tipične za pad sa velike visine".

Istraživačka organizacija "Bellingcat" je 2018. objavila da je Rapaport stvorio fiktivnu ličnost po imenu Dejvid Džuberg (David Jewberg), koji je često citiran u ukrajinskim medijima kao viši analitičar u Pentagonu.

Tekst je u celosti prenet sa sajta Radija Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG