Linkovi

Bivši advokat FBI priznao krivicu za krivotvorenje dokumenta tokom istrage o Rusiji


Logo Federalnog istražnog biroa

Bivši advokat FBI-aja Kevin Klajnsmit priznao je u sredu pred federalnim sudom krivicu za falsifikovanje dokumenta tokom rane faze istrage biroa o tome da li je izborni štab predsednika Donalda Trampa bio u dosluhu sa Rusijom tokom predizborne kampanje 2016. godine, prenosi agencija Rojters.

Klajnsmit je prva osoba optužena u okviru istrage Džona Durama, federalnog tužioca koji istražuje greške koje je FBI napravio kada je tražio nalog za nadzor bivšeg savetnika Trampove kampanje Kartera Pejdža.

Tokom virtuelnog pretresa u okružnom sudu u Vašingtonu, Klajnsmit je priznao da je krivotvorio mejl Centralne obaveštajne agencije (CIA) koji je FBI upotrebio 2017. godine kada je od Suda za strani obaveštajni nadzor (FISC) tražio da obnovi nalog za prisluškivanje Pejdža.

"U tom trenutku sam verovao da je informacija koju sam naveo u mejlu tačna, ali sam saglasan da sam ja ubacio informaciju koja nije bila u prvobitnom mejlu, a ja sam je dodao", naveo je Klajnsmit tokom sudskog pretresa.

U mejlu iz avgusta 2016. godine, CIA je navela da je Pejdž, koji se u sudskim dokumentima navodi kao "pojedinac broj 1" , bio odobren kao "operativni kontakt" od 2008. do 2013. godine.

Kada je od Klajnsmita kasnije zatraženo da potvrdi tu informaciju, on je krivotvorio novi mejl od CIA-e kako bi izgledalo da Pejdž nije izvor agencije, navodi se u optužnici.

Krivotvoreni mejl je otkrio generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Majkl Horovic, koji je u decembru prošle godine objavio izveštaj u kojem se navodi 17 "osnovnih i suštinskih" grešaka i propusta u prijavama FBI-a za naloge za nadzor.

Trampovi republikanski saveznici često ukazuju na taj izveštaj kao dokaz šire zavere vladinih zvaničnika iz takozvane "duboke države" da podriju Trampa. U dokumentima, podnesenim protiv Klajnsmita, nema nagoveštaja šire zavere, navodi Rojters.

Izricanje kazne zakazano je za 10. decembar, a Klajnsmit je suočen sa maksimalnom zatvorskom kaznom od pet godina, mada se u njegovom slučaju preporučuje do šest meseci zatvora, naveo je sudija okružnog suda Džejms Bosberg.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG