Linkovi

Fauči: Britanska varijanta koronavirusa moguće dominantna u SAD do kraja marta


Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, doktor Antoni Fauči, govori tokom dnevnog pres brifinga u Beloj kući u Vašingtonu, 21. januara 2021.
Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, doktor Antoni Fauči, govori tokom dnevnog pres brifinga u Beloj kući u Vašingtonu, 21. januara 2021.

Doktor Entoni Fauči izjavio je u ponedeljak da se britanska varijanta koronavirusa širi dovoljno brzo da bi on mogao postati dominantni soj virusa u Sjedinjenim Državama do kraja marta.

Govoreći tokom virtuelnog brifinga tima Bele kuće za odgovor na Kovid 19, Fauči je rekao da je izvorni soj koronavirusa još uvek "dominantan" u SAD, ali Fauci, glavni medicinski savetnik predsednika, rekao je da modeli pokazuju da se britanski soj, koji se naziva varijantom B117, brzo širi i da bi mogao postati dominantan soj u SAD za oko šest nedelja.

Ohrabrujuća vest je, rekao je Fauči, da su se vakcine koje se trenutno distribuiraju u Sjedinjenim Državama pokazale prilično efikasnim i protiv varijante B117.

Ali, upozorio je da su postojeće vakcine manje efikasne protiv takozvane južnoafričke varijante virusa.

Fauči je rekao da se nada da će virus biti mnogo više stavljen pod kontrolu pre nego što ta varijanta postane dominantna u Sjedinjenim Državama. Rekao je: "Vraća se sve na vakcinaciju što većeg broja ljudi i sprovođenje mera javnog zdravlja".

Prema najnovijim brojevima američkog Centara za kontrolu bolesti, najmanje 32 miliona Amerikanaca primilo je jednu dozu vakcine protiv Kovida 19, a više od 9,5 miliona dobilo je dve doze.

XS
SM
MD
LG