Linkovi

Uveden karantin za milione nevakcinisanih u Austriji


ARHIVA - Vakcinacija u Beču (Foto: AP Photo/Lisa Leutner)
ARHIVA - Vakcinacija u Beču (Foto: AP Photo/Lisa Leutner)

Austrija od ponoći uvodi karantin za milione građana koji nisu u potpunosti vakcinisani protiv Kovida 19 da bi suzbila rekordan rast zaraženih, saopštio je u nedelju austrijski kancelar Aleksander Šalenberg.

Mlađi od 12 godina će biti izuzeti iz karantina, u okviru kojih će nevakcinisani građani moći da izlaze iz domova samo u određenim slučajevima kao što su odlazak na posao ili kupovina osnovnih namirnica, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja Volfgang Mikštajn i dodao da će nove mere u početku biti na snazi 10 dana.

Austrija je prva evropska zemlja koja je ponovo uvela ista ograničenja na kretanje stanovnika koja su postojala tokom nacionalnog karantina prije kampanje imunizacije, mada će se ovog puta odnositi na manji dio populacije.

Oko 65 odsto stanovnika Austrije je kompletno vakcinisano protiv kovida, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi. Mnogi Austrijanci su skeptični u pogledu vakcina, što je stav koji podstiče i ekstremno desničarska Slobodarska stranka, treća po broju mesta u parlamentu.

Evropa je ponovo postala epicentar pandemije, zbog čega vlade pojedinih država razmatraju uvođenje nepopularnih oštrih mera za suzbijanje koronavirusa.

Dok se Holandija bori sa naglim rastom broja slučajeva uvođenjem delimičnog karantina za sve, austrijska konzervativna vlada kaže da želi da izbegne dodatna ograničenja za one koji su vakcinisani.

"Moramo da povećamo stopu vakcinisanih. Sramno je niska", rekao je Šalenberg na konferenciji za novinare na kojoj je najavio nove mere posle razgovora sa guvernerima devet austrijskih pokrajina.

Mnogi zvaničnici, među kojima su i neki konzervativci, kao i pripadnici policije izrazili su sumnju da bi karantin mogao da se adekvatno sprovodi s obzirom na to da se odnosi samo na deo populacije. Šalenberg i ministar unutrašnjih poslova su međutim poručili da će policija sprovoditi oštre provere.

XS
SM
MD
LG