Linkovi

EK: Napredak Srbije delimičan, najslabije u izbornom procesu i pravosuđu


ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu (Foto: Reuters/Yves Herman)
ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu (Foto: Reuters/Yves Herman)

Evropska komisija u svom najnovijem usvojenom izveštaju navodi da Srbija nije napravila nikakav napredak na polju izbornog procesa i pravosudnog sistema, dok je umereni napredak registrovan kada je u pitanju borba protiv korupcije (strukturne reforme i saradnja između agencija) i reforma javne administracije.

Kako prenosi N1, koji je imao uvid u izveštaj, Srbija je napredak ostvarila i kada je reč o ekonomskim i fiskalnim pitanjima - smanjen je budžetski deficit, fiskalna aktivnost je "razumna", ali i dalje nema fiskalnih reformi.

Kao ključni igrač u ekonomskoj sferi i dalje se navodi država, dok privatni sektor ima problema zbog vladavine prava.

Nezaposlenost jeste smanjena i najniža je u poslednjoj dekadi, navodi se u izveštaju, ali i dodaje da je razlog za to obimno iseljavanje.

U izveštaju se dodaje da je registrovan napredak u okviru pravnih odredbi kada je reč o biznisu, zaštiti intelektualne svojine ili zaštiti konkurencije, kao i da je obrazovanje problem pošto ne odgovara zahtevima tržišta.

U delu o izborima, u izveštaju se konstatuje se da je svima omogućeno učešće i kampanja, ali da su najveći mediji favorizovali vladajuće strukture.

Nijedna preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) nije ispunjena, navode autori izveštaja i ističu da sastav parlamenta ne pogoduje političkom pluralizmu.

Navodi se da postoji ozbiljna zabirnutost zbog političkog uticaja na pravosuđe.

U borbi protiv korupcije postoji delimičan napredak, piše u izveštaju, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala.

Kad je reč o korupciji postoji ozbiljna zabrinutost, jer nema mehanizama prevencije, niti je smanjen broj suđenja.

U vezi sa medijima se navodi da Srbija ima medijsku strategiju, ali nedostaje primena. Ozbiljna zabirnutost, piše u izveštaju, postoji zbog pretnji, uznemiravanja i nasilja nad novinarima.

Kada se radi o odnosima u regionu, Srbija je pohvaljena zbog posvećenosti regionalnoj saradnji.

Konstantovano je da su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, ali da je neophodno postići sporazum.

Srbija mora, takođe, da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, piše u izveštaju Evropske komisije, koji je preneo N1.

XS
SM
MD
LG