Linkovi

U Srbiji obeležen Dan Evrope


U Srbiji je obeležen i dan Evropske unije, Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)

U Srbiji se danas osim Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, obeležava i Dan Evrope, te je tim povodom premijerka Ana Brnabić poručila da je strateški prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji, a šef Delegacije EU Sem Fabrici zahvalio je našoj državi na solidarnosti koju je u prethodnom periodu pokazala u borbi sa Kovidom 19.

Fabrici je rekao da 9. maj nije datum neke vojne bitke ili nacionalnog uzdignuća već proslave pobede mira nad ratom.

To je svečano obećanje mira za buduće generacije. Obećanje da rat neće biti ne samo nezamisliv već i nemoguć”, rekao je Fabrici koji je podsetio na principe EU koji su je održali u prethodnih 70 godina da stoji kao svetionik mira, prosperiteta i demokratije.

On je naveo da je kovid 19 Evropu, kao i ostatak sveta doveo u tešku situaciju, da je 120.000 ljudi izgubilo živote, da su milioni u riziku od gubitka posla, ali je Evropa, bez obzira na neizvesnost, reagovala sa neophodnom hrabrošću i velikodušnošću i usvojila neophodne mere.

EU je potvrdila 3,3 milijarde evra pomoći, otvaranje pregovora sa dve nove zemlje, posevćenost da se pomogne u ekonomskom oporavku. Put pred nama nije lak, ali mi je drago da je Srbija delila istu solidarnost sa garđanima EU i obećala značajna sredstva za vakcinu u borbi protiv kovida 19”, istakao je Fabrici.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zato što kriza sa korona virusom nije sprečila obeležavanje Dana Evrope, navodeći da je važno da se upravo u ovakvim kriznim vremenima slave mir, solidarnost i zajedništvo.

“Odluke koje su pre sedam decenija doneli tadašnji lideri Evrope mogu da nam budu smernice da na aktuelnu krizu odgovorimo na sličan način kroz zajedništvo i solidarnost. Zbog toga je Srbija donirala dva miliona evra za zajedničku borbu protiv kovida 19 i poslala avione pomoći prijateljima u Italiji”, kazala je premijerka.

Brnabić je navela da se Srbija takođe trudila da pomogne svima u regionu, ostavljaljući sve međusobne razlike po strani.

Navela ja i da je važna i pomoć Evropske unije Srbiji, navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu nedavno skrenuo pažnju da je EU najznačajniji donator u Srbiji u borbi protiv korone, te da je u poslednjih 20 godina Unija jačala zdravstveni sistem i pomogla sa 490 milona evra u grantovima i kreditima.

Obeležavanju Dana Evrope u Botaničkoj bašti u Beogradu prisustvovali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, poslanici Narodne skupštine i drugi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG