Linkovi

Ko će biti premijer Srbije i koliko je to važno?


Nedoumice o mandataru
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Nedoumice o mandataru

Od izbora je prošlo skoro dva meseca, ali je u ovom trenutku Srbija i dalje zemlja bez Vlade i sa parlamentom koji je tek ušao u proces konstituisanja. U skupštini situacija deluje prilično nezanimljivo sa jedva dva do tri poslanika koji će biti opozicija, ali zato stvar sa Vladom deluje interesantnije, jer i sam lider vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavljuje da još razmišlja o rešenjima za mandatara.

Za sada u javnosti cirkuliše nekoliko imena:

"Čak i najbliži njegovi saradnici ne znaju ko će biti predsednik te vlade. Govori se o favoritima - to može biti Brnabićka. To je taj kontinuitet. To može da bude i Nedimović koji je bio nosilac te liste stranačke, iako stranka SNS kao takva nije ni učestvovala na izborima. To može biti i Vučević, gradonačelnik Novog Sada koji dobro stoji u tim nekim stranačkim krugovima. A to može biti i neko iznenađenje. Potpuno nebitno. Formalno će mandatar imati ime i prezime - u suštini je mandatar Aleksandar Vučić. On bira mandatara, on predlaže mandatara, on donosi odluku ko će biti mandatar i - na kraju krajeva - on bira sastav nove Vlade.

To je tema za koju možemo reći da je samo jedan čovek sagovornik. Sa pouzdanjem da može da vam kaže stvarno šta će biti. A ni on vam neće reći dok to ne odluči", ističe u razgovoru sa Glas Amerike analitičar Branko Radun.

U situaciji u kojoj je sva vlast praktično u rukama jednog čoveka, čini se da je pitanje mandatara nebitno. Radun smatra da je u stabilnoj političkoj situaciji možda i nebitno ko je premijer, ali s obzirom na to da je pred Srbijom dosta izazova u narednom periodu, pitanje predsednika vlade dobija na težini i hoće li to biti ekspert ili političar.

"Hajde da se ne lažemo, što bi rekli srpski - Brnabićka nema političku težinu. Ona je izabrana više kao neki ekspert. Ona nije bila političar kada je došla na tu poziciju. I to je problem sa ekspertima. Oni možda imaju neko znanje, ali nemaju podršku građana, nemaju političku težinu da mogu nešto da izguraju", kaže Radun.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević podseća da je u međuvremenu Ana Brnabić postala funkcioner SNS-a, a ističe da je sada zanimljivo pitanje i koje će stranke ući u novu vladu. U javnosti je najčešće pominjana mogućnost da Čedomir Jovanović postane ministar za evropske integracije, ali sagovornik Glasa Amerike više ne veruje u tu mogućnost:

"Danas mi samo možemo da nagađamo da li će i (Aleksandar) Šapić i (Ivica) Dačić, ili samo jedan od njih, ili niko od njih, a samo manjine. Ili svi zajedno, pa napraviti neku lažnu koncentracionu vladu. Sve je to moguće. Prosto, svako ko tvrdi da zna šta se tamo dešava - laže. Ja tvrdim da ne znaju čak ni potpredsednici SNS šta će i ko biti u budućoj vladi".

Prema mišljenju Branka Raduna, političku moć u Srbiji donosi kontrola parlamenta, koja je sada gotovo u potpunosti u rukama naprednjaka:

"Moć predsednika u našem političkom sistemu ne dolazi institucionalno iz ustava, već iz toga što on kontroliše većinu u parlamentu. Ili najveću stranku u parlamentu. Ili najveću stranku u parlamentarnoj većini. Tako da smo imali slučaj i sa Borisom Tadićem i nekim pre njega, da zapravo onaj ko kontroliše parlament, bez obzira da li je predsednik ili nije predsednik ili je premijer - on je zapravo ključna politička figura".

Na kraju, Milivojević dovodi u vezu i izbor vlasti na lokalnom nivou sa izborom vlade u Beogradu:

"Juče je Aleksandar Vučić kao predsednik Republike, kao predsednik najveće političke stranke rekao, priznao da će on odlučiti i ko će biti predsednici opština i gradonačelnici u 180 gradova i opština u Srbiji. Dakle, ne narod koji je glasao na tim izborima, koji je izbrao neke ljude, neke odbornike, nego on bira građanima Žitišta, Velikog Gradišta, Trgovišta itd. itd. predsednike opština. E onda će videti ko ostane iz tog paketa, pa ko će biti u ovoj vlasti na centralnom nivou. To je sve jedna farsa", ističe Milivojević.

Možda je nebitno, ali nije nezanimljivo - izbor mandatara i cele Vlade ostaje pitanje kojim ćemo se baviti do kraja avgusta.

A kada Vučić konačno bude otkrio svoja rešenja - biće to sjajan pokazatelj i toga ko gde stoji i kakve su čije pozicije u Srbiji.

XS
SM
MD
LG