Linkovi

Broj nezaposlenih Amerikanaca i dalje na visokom nivou


Sekretarijat za rad Ilinoisa
Sekretarijat za rad Ilinoisa

U Sjedinjenim Državama je prošle nedelje još milion 300 hiljada radnika tražilo pomoć za nezaposlene, saopštio je Sekretarijat za rad dok se najveća svetska ekonomija i dalje nalazi u teškoj situaciji zbog rekordnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa.

Broj prijava za nadoknadu za nezaposlene je u nedelji zaključno sa 11. julom pao 17. nedelju za redom, ali samo za 10 hiljada u odnosu na prethodnu sedmicu. Najveći broj prijava bio je u martu, 6,9 miliona, ali je nedavni četvoronedeljni prosek i dalje istorijski visok - 1,4 miliona.

Vlada je saopštila da je oko 17,3 miliona radnika i dalje nezaposleno, iako su se milioni vratili na posao. Ukupno 51 milion Amerikanaca je u jednom trenutku dobijao nadoknadu za nezaposlene u protekla četiri meseca.

Sa rastom broja zaraženih u Americi, raste i broj prijava za pomoć u nekim državama koje su trenutno najviše pogođene, dok pada u onima gde je situacija stabilnija.

Na Floridi, gde se beleži rekordan broj novozaraženih, udvostručio se broj nezaposlenih koji je tražio pomoć, dok se u Džordžiji povećao za gotovo trećinu. Pomoć je tražio i veći broj nezaposlenih u Kaliforniji, Arizoni i Južnoj Karolini.

Broj obolelih od koronavirusa raste u 40 od 50 američkih država, a 22 su odlučile da odustanu od daljih planova za otvaranje ili da uvedu nove restrikcije.

XS
SM
MD
LG