Linkovi

Džons: Odbrana Evrope počinje na Crnom moru i baltičkim zemljama


Penzionsiani general Džejms Džons, predsedavajući Borda Atlantskog saveta
Penzionsiani general Džejms Džons, predsedavajući Borda Atlantskog saveta

“Inicijativa tri mora,” koja za sada povezuje 12 članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora, nije privukla veću pažnju ni u Evropi niti u SAD, sve dok američki predsednik Donald Tramp nije stigao na drugi samit zemalja članica "Inicijative" u Varšavi u julu, 2017.

Šef celokupnog projekta sa američkme strane je predsednik Atlantskog saveta i bivši glavnokomandujući NATO-a, marinski general Džejms Džons, koji kaže da je reč o geostrateškoj promeni koja nailazi na kritiku Moskve i uzdržanost Nemačke.

Jedan od glavnih ciljeva Jadransko-baltičko-crnomorske inicijative jeste jačanje bezbednosti na granici prema Rusiji, "koja sve češće zvecka oružjem na pragu Evrope", objašnjava Džons.

„Mislim da je došlo vreme da se suočimo sa činjenicom da odbrana Evrope više ne počinje u Istočnoj Nemačkoj, ona počinje na Crnom moru i u baltičkim državama”, dodaje on.

"Inicijativa tri mora," predviđa jaču zaštitu energetskih tokova, modernizaciju digitalnog sektora, telekomunikacija i transportne mreže u koridoru Sever-Jug, koji ide od Hrvatske do baltičkih zemalja, nastavlja Džons.

„Centralna i Istočna Evropa nisu nikada imale koristi od Maršalovog plana posle Drugog svetskog rata. Ovo je plan, koji će omogućiti Centralnoj i Istočnoj Evropi da postojano stekne ekonomski paritet i sa Rusijom i sa Evropom“, ističe šef Atlantskog saveta.

Uz pomoć NATO-a, tvrdi Džons, region će biti čvrsto obezbeđen, dok će predviđene infrastrukturne investicije doprineti ne samo tehnološki savremenijem ekonomskom razvoju regiona, već i učvršćivanju vladavine prava.

Džons, "Inicijativu tri mora", naziva i „strateškim projektom“.

Kako kaže, projekat je vrlo dobar i za NATO kao i za transatlantske odnose u celini:

"To je novi način na koji Severna Amerika kao deo NATO-a može još intenzivnije da sarađuje sa centralnom i istočnom Evropom, ostvarujući potpuno nove značajne rezultate“.

Džons poziva i druge zemlje koje se još nisu priključile ambicioznom projektu, a nalaze se na liniji koridora Sever-Jug, uključujući Srbiju, da se pridruže projektu, koji će biti finansiran sredstvima i privatnog i javnog sektora.

U međuvremenu, Evropski parlament usvojio je nedavno izveštaj koji poziva na zaustavljanje gasovoda „Severni tok 2“, koji zajednički grade Nemačka i Rusija. Ista, neobavezujuća rezolucija, poziva i na uvođenje novih sankcija Rusiji i ograničavanje pristupa Moskve finansijama i tehnologijama, kao i na to da se Rusija ne smatra strateškim partnerom.

Sledeći samit "Inicijative tri mora" održava se kasnije ove godine u Sloveniji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG