Linkovi

Džons: Putin uvrede iz prošlosti rešava sajber oružjem


General Džejms Džons, predsednik Upravnog odbora Atlantskog saveta
General Džejms Džons, predsednik Upravnog odbora Atlantskog saveta

Glavni geostrateški cilj ruskog predsednika Vladimira Putina je da remeti prilike gde god to može, a naročito protiv Zapada, tvrdi predsednik Upravnog odbora Atlantskog saveta, penzionisani marinski general Džejms Džouns. Džouns takođe ističe da ne preti „treći svetski rat“, već sajber rat za koji se ne zna ko će pobediti.

Bivši komandant NATO-a general Džejms Džons, ruskog predsednika Vladimira Putina naziva čovekom koji uvrede iz prošlosti nastoji da ispravi sajber oružjem 21. veka:

“On preduzima akcije protiv Zapada za koje smatra da je trebalo da sprovodi u vreme raspada Sovjetskog Saveza. Putin i dalje želi da se osveti za ono što smatra za uskraćenu zapadnu pomoć Rusiji u teškim godinama posle raspada Sovjetskog Saveza. Putin takođe ispoljava duboku netrpeljivost prema NATO-u. Primio je proširenje alijanse ka Istoku kao gotovo ličnu uvredu. A sada njegova međunarodna politika svodi se na samo jednu operaciju da kvari gde god može i šta može.”

Za razliku od mnogih prognoza, Džons ne predviđa “treći svetski rat sa Rusijom” već ističe da je u toku nova vrsta međunarodne utakmice sa nepredvidivim posledicama, u kojoj učestvuje više zemalja.

“Zahvaljujući novoj visokoj tehnologiji, lišenoj svake međunarodne regulacije – dolazimo u situaciju da zemlje kao Rusija, Kina, Iran, donekle i Severna Koreja, uspevaju da se upliću u našu kulturu, potkradaju naša vrhunska naučno-tehnološka dostignuća koja koriste da bi nas prestigli. U ne tako dalekoj budućnosti, zemlja koja prva bude uspela da dođe do potpune sajber bezbednosti biće u mogućnosti da izaziva još teže poremećaje. U tome je suština sajber rata u našem veku,” kaže general Džouns.

Zapad je na poteze predsednika Putina do sada odgovarao gotovo isključivo ekonomskim sankcijama. Iako daju usporene rezultate, Džons upozarava da su dovoljne snažne da pokažu Putinu da postoji visoka cena za takvo ponašanje.

XS
SM
MD
LG