Linkovi

Gedmin: Angela Merkel u fokusu u eri koronavirusa


Nemačka kancelarka Angela Merkel

U borbi protiv koronavirusa nemačka kancelarka Angela Merkel potvrđuje svoje tradicionalne političke prednosti - metodičnost i staloženost u donošenjiu odluka ključnih za Nemačku, kao i za opstanak Evropske unije, kaže naš sagovornik Džefri Gedmin, član uticajnog Saveta za spoljnu politiku i predavač na prestižnom Univerzitetu Džordžtaun.

Merkel ima više od jedne decenije iskustva u upravljanju krizama, podseća Gedmin. Uveravala je svoje sunarodnike u finansijskoj krizi 2008. godine da su njihove uštede bezbedne, vodila je snažan, mada “nemački” odgovor na dužničku krizu u evrozoni, takođe je preuzela inicijativu u rešavanja ogromnog priliva migranata tokom 2015. godine.

Međutim, kriza izazvana koronavirusom je bez presedana, jer je višestruka i višedimenzionalna. Odnosi se na zdravlje stanovništva, ekonomsku stabilnost zemlje i potencijalno dovodi u pitanje koheziju Evropske unije čijii je glavni arhitekta Nemačka, kaže Gedmin.

Početak je za sada umirujući, dodaje on.

„Iako je isuviše rano za definitivnu ocenu, izgleda da se Nemačka u ovom trenutku prilično dobro snalazi. Spremnost, transparentnost, stabilno i zrelo vođstvo pomažu, " kaže Gedmin.

Međutim, KOVID-19 je, za sada, potpuno zakočio nekoliko postulata nemačke unutrašnje i evropske politike: proces dogradnje Evropske unije, kreiranje njene dalje budućnosti, kao i nastavak njenog proširenja, smatra Gedmin.

On, međutim, dodaje da se nemačka kancelarka pokazala dovoljno fleksibilnom da suspenduje, dva glavna postulata svoje 14-godišnje unutrašnje I evropske politike.

Na domaćem planu odustala je od stroge fiskalne politike koju je tokom svog mandata smatrala ključnom za postizanje ekonomskog prosperiteta ne samo Nemačke već evropskog bloka u celini.

Tu formulu je sprovodila prilikom spasavanja Grčke, Španije I Irske tokom finansjske krize 2008. Merkel, takođe, godinama dosledno zastupa politiku fiskalne štednje. Prošle godine trgovinski suficit Nemačke bio je četvrtu uzastopnu godinu najviši u svetu, oko 293 milijardi dolara.

Međutim, KOVID-19 okrenuo je postulat fiskalne strogosti naopačke. Merkel je odobrila izdvajanje 88 millijardi dolara za savladavanje pandemije ne samo u Nemačkoj, već širom Evropske unije.

Merkel je takođe odustala od jednog od istorijski najvažnijeg evropskog dogovora - sporazuma Šengen - kojim je uvedena sloboda kretanja ljudi i robe širom Unije. Nemačka je prva evropska zemlja koja je zatvorila svoje granice strancima. Prema Gedminu mera je samo privremena.

„Očekujem da će Šengen biti suspendovan još neko vreme. Sačekajmo da vidimo posledice i ekonomsku cenu napuštanja Šengena. Sadašnje raspoloženje javnosti će verovatno da se promeni. Verujem da bi povratak na staro i normalno mogao da dođe prilično brzo,“ kaže Gedmin i dodaje:

“Nemačka je odgovorna demokratska zemlja. Postoji potreba za prilagođavanjem novonastalim uslovima, ne samo za Nemačku nego I za sve nas ostale. Agilnost je neophodna, aglilnost vlasti I ukupnog društva Očekujem da će Nemačka biti uspešna u tome, ali smatram da sve što ima veze sa budućnošću EU, njenog daljeg političkog i ekonomskog razvoja, u ovim uslovima mora da se zaustavi. To je stvarnost. Pandemija će promeniti mnogo toga, imaćemo puni uvid tek sa završetkom krize,” kaže naš sagovornik.

Upitan da li predviđa pojačano zatvaranje Nemačke i ostalih evropskih zemalja prema ostalom svetu, Gedmin odgovara:

„Nažalost, moj odgovor je da. Pitanje broj jedan je zdravlje i spašavanje života. Pitanje broj dva je vezano za stabilizovanje ekonomije svake od pogođenih zemalja, Pitanja tri, četiri i pet - ostaju zdravlje i ekonomija, zdravlje i ekonomija, zdravlje i ekonomija."

Gedmin dodaje da za sada ne postoji ni veća transatlantska saradnja u rešavanju KOVIDa-19.

“Ne postoji gotovo nikakva saradnja, možda na nižem nivou. Politika predsednika Trampa usredsređena je na usko nacionalne interese. Mnogi Evropljani sada počinju da razmišljaju na isti takav način. Treba sačekati još najmanje šest meseci da bi ponovo sagledali celokupnu situaciju, jer je mnogo toga fluidno. Potencijalno, sve bi moglo da se završi i sa velikim resetovanjem.“

U međuvremenu, 87 odsto Nemaca podržava način na koji Angela Merkel vodi borbu protiv KOVIDa 19, dok po Galupu, 60 odsto Amerikanaca odobrava dosadašnje mere predsednika Trampa za zaštitu američkih građana.

XS
SM
MD
LG